Εντυπωσιακό: Η Moody’s αναβαθμίζει σε Ba3 την ελληνική Οικονομία

0
235

Εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους που περίμεναν σταθερή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο Οίκος Moody’s την αναβάθμισε κατά 1 βαθμίδα στο Ba3 από B1 κι έτσι πλέον η χώρα απέχει 3 σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την κλίμακα του οίκου.

Η αναβάθμιση, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και lockdown, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και αναδεικνύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε συνθήκες μεγάλης κρίσης.

Η έκθεση επικεντρώνεται επίσης στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία (νέος Πτωχευτικός), καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
Η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάκαμψης.
Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι τράπεζες

Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικές επιπτώσεις στη φορολογική συμμόρφωση καθώς και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς μια πιο συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μέσω του προγράμματος Hercules Asset Protection Scheme (APS), καθώς και ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας (Πτωχευτικός) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη αρχή του 2021. Πάντως, ο τραπεζικός τομέας, παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις κατά το παρελθόν έτος, εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού του.

Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα συνεχίζονται, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα για την ευθυγράμμιση της ποιότητας και του επαγγελματισμού της δημόσιας διοίκησης με τους ευρωπαίους συνομηλίκους.
Συνολικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση των παραγόντων της οικονομικής κρίσης και του χρέους της Ελλάδας της τελευταίας δεκαετίας.

Σταϊκούρας: «Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της»

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Πηγή: tilegrafimanews.gr