Επείγον ανακοινωθέν!!! ΕΚΤΑΚΤΗ ενίσχυση των 250 ευρώ έρχεται …και ακολουθούν οι ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

0
117

Eιδήσεις: Από τα μέσα Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να βλέπουν οι συνταξιούχοι αυξήσεις στις αποδοχές τους. Το χρονοδιάγραμμα, για το τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους, παρουσιάζει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Πρώτα θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ). Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, άλλο 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο πρώτο δίμηνο του 2023, «κλειδώνει» η αύξηση σε όλες τις συντάξεις σε ποσοστό πάνω από 7%. Οι αυξήσεις θα δοθούν και σε όσους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός σύνταξης. Για τις 94.000 επικουρικές συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, ο κ. Δουφεξής προαναγγέλλει ότι θα εκδοθούν με σύστημα ταχείας απονομής (fast track) μέσα σε λίγους μήνες.

Επείγον ανακοινωθέν!!! ΕΚΤΑΚΤΗ ενίσχυση των 250 ευρώ έρχεται …και ακολουθούν οι ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
H κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις συντάξεων βάσει νόμου για το 2023. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα τις καταβάλει ο ΕΦΚΑ;

Υστερα από 12 χρόνια περικοπών και αρνητικών παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους, τα εισοδήματα του συνόλου σχεδόν των συνταξιούχων ενισχύονται με τέσσερις τρόπους: Με το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων στις αρχές του 2023 που θα κυμανθούν κοντά στο 7% (αφορά 1,7 εκατ. συνταξιούχους), με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 900.000 συνταξιούχους, με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους και με την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (αφορά πάνω από 220.000). Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες μας, το 94,6% θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές του, ενώ το 88% όσων διαθέτουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Την αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους λόγω ελλιπών στοιχείων.

Εχετε υπολογίσει την αναλογιστική δαπάνη που επιφέρει η επαναφορά των αυξήσεων μακροπρόθεσμα στο ασφαλιστικό; Πώς αντισταθμίζεται;

Η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων από το 2023 και μετά αντισταθμίζεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων μας λόγω της αύξησης της απασχόλησης που άγγιξε το ρεκόρ 20ετίας. Είναι ενδεικτικό πως για το 2023 αναμένουμε πλεόνασμα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, παρά την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων. Η βελτίωση στην αύξηση της απασχόλησης, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, τα αυξημένα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και οι βελτιωμένες -σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- εισπράξεις εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις μακροπρόθεσμα στα οικονομικά μεγέθη του φορέα.

Κάτω από 100.000 οι συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογισθεί

Πόσοι επανυπολογσμοί συντάξεων εκκρεμούν, ποιες περιπτώσεις αφορούν και πότε θα τους ολοκληρώσετε;

Ο αριθμός συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είναι περιορισμένος και αφορά συνταξιούχους του 2016. Υπενθυμίζεται δε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Εμειναν εκτός επανυπολογισμού ορισμένες συντάξεις, κυρίως του τ. ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπήρχαν ψηφιακά αρχεία αλλά φάκελοι με έγγραφα. Σταδιακά ανοίγονται οι φάκελοι και τακτοποιούνται εκκρεμότητες. Ο όγκος των μη επανυπολογισθέντων συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον είναι κάτω από 100.000. Ολα τα υπόλοιπα που ακούγονται και γράφονται στερούνται νομικής βάσης. Η διαδικασία προχωρά και στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα και αυτή η εκκρεμότητα.

Πηγή: tilegrafimanews.gr