Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και BlackLight για την Προώθηση της Συμπερίληψης στην Εκπαίδευση στην Κρήτη
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, η BlackLight, μια κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε από άτομα με τύφλωση, και ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την εκπόνηση του προγράμματος «Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω» σε σχολεία της Κρήτης. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με την τυφλότητα και την προώθηση μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας, αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα σχολικού αποκλεισμού παιδιών με αναπηρία.
Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπου οι μαθητές, φορώντας μάσκες σκίασης, καλούνται να κινηθούν και να συναναστραφούν με τρόπο που να προσομοιώνει την εμπειρία των τυφλών ατόμων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχικότητα και την κριτική τους σκέψη.
Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να επωφεληθούν 2.000 μαθητές από 20 σχολεία του Νομού Ηρακλείου, ενθαρρύνοντας μια κουλτούρα κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Δανάη Καλαντίδη, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη BlackLight είναι τιμή για τον Όμιλο και στόχος είναι η προώθηση της ένταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Κρήτη. Από την άλλη, η διευθύνουσα σύμβουλος της BlackLight, Χρυσέλλα Λαγαρία, επισήμανε πως το πρόγραμμα θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την ενσωμάτωση των τυφλών παιδιών στα σχολεία, εξοικειώνοντας την επόμενη γενιά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που γιορτάζεται κάθε 15 Οκτωβρίου, ιδρύθηκε το 1969 από τον ΟΗΕ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία. Το λευκό μπαστούνι λειτουργεί ως σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας, επιτρέποντας σε άτομα με αναπηρία όρασης να κινούνται με ασφάλεια.
Η BlackLight εξειδικεύεται στην υποστήριξη οργανισμών και επιχειρήσεων για τη σχεδίαση στρατηγικών που διασφαλίζουν τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Ιδρύθηκε το 2017 και έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 μαθητές στο πρόγραμμα «Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της BlackLight: www.Black-Light.gr ή να επικοινωνήσετε μέσω email στο [email protected].
Πηγή: newsbeast.gr