Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό

0
133

Γράφεται ο πρόλογος της νέα εποχής παραλιακού μετώπου, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του για τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην ευρώπη, έργο χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα. 27 μήνες μετά από πρόδρομες εργασίες, το χρονοδιάγραμμα τηρείται, υπογράμμισε.

Το είπαμε και το κάναμε. Το έργο αυτό το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, υπερβαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην εκκίνηση του έργου, υπουργούς της κυβέρνησης καθώς και στη Lamda Development. Ακολούθως παρουσίασε ένα σύντομο χρονικό της επένδυσης, από το 2007 έως και σήμερα.

Από το 2021 το νερό μπήκε στο αυλάκι και κυλάει ορμητικά. Και θα συνεχίσει να κυλάει μέχρι το Ελληνικό να μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, σε επενδυτές και πολίτες. Αυτό επιδιώκουμε με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο που υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2,4% στο ΑΕΠ
Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα.

Εδώ δεν διαμορφώνεται απλώς το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, αλλά ένα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής, σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο
Η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα, και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, που όμως απειλείται από την κλιματική κρίση. Και γι’ αυτό είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση του έργου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα εγκαίνια του έργου μεταξύ άλλων καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι καλή δουλειά, και γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Για το καλό της Αθήνας, της Αττικής και ολόκληρης της χώρας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σπύρος Λάτσης – Σύνδεση με Γενεύη

Σπύρος Λάτσης: Το έργο ένωσε τρεις κυβερνήσεις
Παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη, ο Σπύρος Λάτσης έκανε λόγο για ένα έργο που ενώνει τους Έλληνες, καθώς ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις δημοτικές αρχές.

Αναφερόμενος στους επικριτές του έργου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία για τέτοιου μεγέθους έργα είναι υποδεέστερη από τον κρατικό σχεδιασμό.

Από τον σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα το κράτος εκπόνησε πλήθος μελετών για την περιοχή, που όμως παρέμεινε στα συρτάρια, τόνισε ο κ. Λάτσης.

Με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008, οδήγησαν σε αντιστροφή του σχεδιασμού: Από κρατικό έργο με νησίδες ιδιωτικές πρωτοβουλίας, σε ιδιωτικό έργο με νησίδες κρατικής ιδιοκτησίας.

Το έργο του Ελληνικού και γενικά η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων, υπογράμμισε ο κ. Λάτσης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να κατοικήσουν στο Ελληνικό μέσω ενός «υβριδικού» μοντέλου χρηματοδότησης, με κάποιους αγοραστές κατοικιών να επωφελούνται από επιδοτήσεις της Lamda και μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο κ. Λάτσης έδωσε θερμές ευχαριστίες στις τρεις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας και τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ευχαρίστησε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν στην επένδυση, την οικογένειά του και συγκεκριμένα τη μητέρα του, τις αδελφές του Μαριάννα και Μαργαρίτα, τη σύζυγο και τα παιδιά του που «όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι με παρότρυναν να συνεχίσω».

Ευχαρίστησε ακόμα τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μετόχους, τον πρόεδρο και το ΔΣ της Lamda καθώς και το επενδυτικό κοινό. Τέλος, τους κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. «Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ», κατέληξε.

Οδυσσέας Αθανασίου: Το έργο μας γεμίζει με πάθος
Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό Eπίσημα εγκαίνια για το Ελληνικό

Με την παρουσίαση ενός χρονικού από το 2001 έως και σήμερα ξεκίνησε την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. «Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες. Αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος», τόνισε.

Υπήρχαν αρκετοί που εξέφραζαν επιφυλάξεις κατά πόσο η Lamda ήταν έτοιμη να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Όλα ξεκίνησαν με ένα όραμα. Αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ελληνική εταιρεία που να μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο. Από 200 άτομα, σήμερα είμαστε 600, είπε.

Ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας καθώς και της αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ετών. Ευχαρίστησε τους υπουργούς που ήταν παρόντες στα εγκαίνια καθώς και την κυβέρνηση Σαμαρά που ξεκίνησε το έργο.

«Το ελληνικό είναι ήδη ένα τεράστιο εργοτάξιο. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίνουμε την ευκαιρία να γυρίσουν στην Ελλάδα ταλαντούχοι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Η επένδυση εκ μέρους της Lamda θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ, πρόσθεσε.

«Τα λόγια γίνονται πράξεις», τόνισε ακόμα ο CEO της Lamda, αναφερόμενος στο experience park που παραδόθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το πρώτο κτήριο που θα παραδοθεί μέσα στο 2023 είναι το κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ, σημείωσε.

O Riviera Tower θα αρχίσει να κατασκευάζεται πριν τα Χριστούγεννα, με τους πρώτους ορόφους να εμφανίζονται πριν τα Χριστούγεννα του 2023.

Όσον αφορά την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3.

«Το Ελληνικό είναι ένα όραμα που υπερβαίνει κατά πολύ το φυσικό του μέγεθος», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον Σπύρο Λάτση που εμπνεύστηκε το έργο.

«Δεν θα ήμασταν εδώ αν εκείνος δεν έλεγε κάθε φορά ”προχωρήστε, είμαι εδώ”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και θα πραγματοποιήσουμε τη μεγαλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη», κατέληξε.

Πέραν της οικογένειας Λάτση, το «παρών» δίνουν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και το Υπουργικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση (οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης και Στέργιος Πιτσιόρλας) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλά από τα γνωστά ονόματα στο εγχώριο επιχειρείν (σ.σ. άλλωστε κάποια από αυτά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας της Lamda ή έχουν κλείσει συνεργασίες εντός του project).

Μεταξύ αυτών είναι ενδεικτικά oι Ευτύχης Βασιλάκης (Αegean-Autohellas), Ελένη Βρεττού (Attica Bank), Αλέξανδρος Εξάρχου (INTΡΑΚΑΤ), Χρήστος Ιωάννου (ΑVAX), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Κάτσος (VNK Capital), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (ΤΕΜΕΣ), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Mytilineos), Τρύφων Νάτσης (Brevan Howard), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ-ΤΙΤΑΝ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Βασίλης Φουρλής (όμιλος Fourlis), Θεόδωρος Φέσσας (όμιλος Quest), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Βύρων Βασιλειάδης (V Group) κ.ά.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr