Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 , 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ , ΕΣΠΑ πρόγραμμα περιφέρειας

0
35

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 , 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ , ΕΣΠΑ πρόγραμμα περιφέρειας – Ολοκληρώθηκε η πληρωμή στους δικαιούχους.

Ειδήσεις: Νέα πληρωμή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου σε 99.012 δικαιούχους από την 4η φάση του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσό συνολικού ύψους 276 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μέσα σε δύο σχεδόν εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων – επιχειρήσεων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 418.847, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται, ότι συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού προγράμματος, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πότε ξεκινά η 5η φάση του προγράμματος

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με περίοδο αναφοράς από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως ακριβώς συνέβη και με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, έτσι και με τον 5ο κύκλο του προγράμματος, το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι θα είναι μη επιστρεπτέο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν οι επιχειρήσεις τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 είναι να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα ενημερωθούν αναλυτικά για τις λεπτομέρειες της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 , 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ , ΕΣΠΑ πρόγραμμα περιφέρειας – Σε εξέλιξη οι αιτήσεις.

Το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε ισχύ, έχει επηρεάσει εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι μπορούν ακόμα να υποβάλουν τη σχετική διαδικτυακή αίτηση για το επίδομα ύψους έως 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 το οποίο είναι σε ισχύ, μπορούν να υποβάλουν τις διαδικτυακές αιτήσεις τους στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020 για το επίδομα ύψους έως 800 ευρώ.

Τι ισχύει για εργαζόμενους – εργοδότες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sputniknews.gr οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση που τους αναλογεί.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020, όμως, μπορούν οι εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων να υποβάλουν τις δηλώσεις εργαζόμενων, των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή.

Η πληρωμή

Τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κυμαίνονται από 587 έως 800 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες που οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή και η πληρωμή αναμένεται να έχει γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων θα πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ στόχος είναι να έχουν αρχίσει να βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, οι πληρωμές των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν αρχίσει από τις 28 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 , 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ , ΕΣΠΑ πρόγραμμα περιφέρειας – Σε εγρήγορση η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέλει να κρατήσει την πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλιών ΕΣΠΑ στην οποία βρέθηκε το 2018 και φαίνεται πως θα τα καταφέρει.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Φ. Σπανό η Περιφέρεια έχει πετύχει και φέτος εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση στο σύνολο των αξόνων του ΕΣΠΑ, Ήδη πριν από την πανδημία είχε διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων ενίσχυσης επιχειρήσεων σε αναπτυξιακές δράσεις. Μάλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν κι άλλα κονδύλια αλλά το μικρό σε μέγεθος συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεν επέτρεψε την ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όπως σημειώνει το evoikostipos.gr, την πρώτη θέση ανάμεσα στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας σε απορρόφηση Κοινοτικών πόρων κατέκτησε το 2018 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 στις 31 Δεκεμβρίου 2018, έφτασε στο 36,6 %.Χρηματοδοτήθηκαν έργα όπως το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το Φυσικό Αέριο, σχολεία, υδρεύσεις, πολιτιστικές, αρχαιολογικές και θρησκευτικές υποδομές, αντιπλημμυρικά, αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.Ακόμη σημαντικές δράσεις εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και προμήθειας νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δράσεις στην οδική ασφάλεια (νέα οχήματα και εξοπλισμός ΕΛΑΣ), και στην προστασία από τις πυρκαγιές (νέα οχήματα πυροσβεστικής).

Επίσης έχουν εγκριθεί και λειτουργούν πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις όπως Κέντρα Κοινότητας και στους 25 Δήμους, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών, ημερήσια φροντίδα ΑΜΕΑ και φυσικά φιλοξενία παιδιών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς.

Τέλος έχει χρηματοδοτηθεί και η μεγάλη παρέμβαση του Ασωπού, καθώς και εντάξεις των σχεδίων αστικής ανάπτυξης των μεγάλων Δήμων της Περιφέρειας.
Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα μετά από επικριτικό δημοσίευμα της παράταξης “Πατρίδα μας η Στερεά” με επικεφαλής την Κατερίνα Μπατζελή, σχετικά με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Κύκλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απάντησαν μεταξύ άλλων ότι:

1. Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 25.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα “Ενίσχυση Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.” Έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς δικαιούχους και κυρίως διαφορετικούς στόχους.

2. Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης για τις μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό 50 ως 200 άτομα δεν είναι κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά επιδότηση ύψους 35% για επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, το συνολικό τους ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 25.884.242

Όλη η αλήθεια για τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ – 800 ευρώ

Πληρωμή συντάξεων Ιανουαρίου 2020 ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ , ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21 – Μέρισμα 2020

Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 , ΚΕΑ, Α21 ΟΠΕΚΑ Αιτήσεις και πληρωμές

Πηγή: tilegrafimanews.gr