Ερχεται άρση τον μέτρων – Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση

0
172
ερχεται-άρση-τον-μέτρων-μέσα-στην-εβδ

Ερχεται άρση τον μέτρων – Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση – Αποκλιμάκωση βλέπουν οι επιστήμονες – Τι θα γίνει με τις απόκριες

Μετά από μία σχετικά στάσιμη εβδομάδα, καθώς το μόνο που αποφασίστηκε ήταν η απελευθέρωση του ορίου των έξι ατόμων στην εστίαση, αυτή την εβδομάδα αναμένεται συζήτηση και απόφαση για μία σειρά θεμάτων.

“Tα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων: “Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση”.

O κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου σε μερική άρση “ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν”.

Η συζήτηση αναμένεται να χωριστεί σε δύο θεματικές.

Η μία θα αφορά η χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους και η άλλη τις Απόκριες, με έμφαση στην Καθαρά Δευτέρα.

Δεδομένου πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί δηλώνουν θετικοί στην άρση των μέτρων μόνο για τους εμβολιασμένους, ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται πως από το επόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο θα έχουμε τις πρώτες αλλαγές.

Το πρώτο μέτρο που θα εξεταστεί είναι πλήρης απελευθέρωση των μέτρων σε εμβολιασμένους σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης.

Όλα δείχνουν πως και οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να μην είναι πλέον μόνο καθήμενοι οι πελάτες.

Έτσι εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και φυσικά την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις), δεν θα υπάρχει πια κανένας κανόνας στην εστίαση.

Το δεύτερο μέτρο που θα εξεταστεί είναι η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, από 10% στο 50%. Παρ΄όλο που το θέμα είχε συζητηθεί και την περασμένη εβδομάδα, τελικά δεν είχε αλλάξει κάτι, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι νέες ανακοινώσεις την Τετάρτη να περιλαμβάνουν και την αύξηση χωρητικότητας στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο “η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα”.

Πρόσθεσε ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο”.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Τι θα ισχύσει τις Απόκριες

Στον… βωμό της πανδημίας φαίνεται πως θα θυσιαστούν για μία ακόμη φορά οι μαζικοί εορτασμοί της Αποκριάς, με τους ειδικούς να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που θα οδηγήσει σε ένα «ελεύθερο» Πάσχα.

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που σε συνδυασμό με τους περίπου 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες 60+ δημιουργεί συνθήκες που δεν επιτρέπουν μια αιφνίδια χαλάρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο “η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα”.

Για μια φάση σταθεροποίησης στην οποία βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.

Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr