Ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη στην Ερωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

0
288
ερώτηση-του-μ-κεφαλογιάννη-στην-ερωπα

Κεφαλογιάννης: Με αφορμή τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει στο πλέγμα των κυρώσεων που επέβαλλε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία…

ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί πώς κρίνει η Επιτροπή τη στάση της Τουρκίας, η οποία αν και συνεχίζει να είναι μία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν μετέχει στην ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι η απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, καταδικάστηκε με τον πιο έντονο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

Όπως αναφέρει, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αν και αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπονομεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η ΕΕ, ενωμένη όσο ποτέ, δηλώνοντας την απεριόριστη αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και επέβαλλε αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Παρ’ όλο που θα θεωρείτο αυτονόητο τα υπό ένταξη κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μετέχουν πλήρως στο πλέγμα των κυρώσεων που αποφάσισε η Ένωση κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αν και η Τουρκία παραμένει υπό ένταξη χώρα, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα μετέχει στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πώς κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας, που αρνείται να συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας που εισέβαλλε απρόκλητα στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο κράτος, παραβιάζοντας κατάφορα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου;

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr