ΕΣΕΕ: Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι για την άνοδο του ενεργειακού κόστους

0
161
εσεε-μέτρα-στήριξης-ζητούν-οι-έμποροι

Την ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνιμων και ενισχυμένων μέτρων στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων που πλήττονται από τη συνεχή και επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση επισήμανε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν πως η πολεμική ανάφλεξη στην Ουκρανία απαιτεί την πλήρη επικαιροποίηση του μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, καθώς και των νέων πληθωριστικών πιέσεων τις οποίες τροφοδοτεί.

Ανάγκη για φθηνό ρεύμα
Ο κ. Καρανίκας υπογράμμισε πως η διασφάλιση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για χιλιάδες ευάλωτες, κυρίως μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που ήδη λαμβάνουν υπέρογκα φουσκωμένους λογαριασμούς τους οποίους οι περισσότερες αδυνατούν να αποπληρώσουν. Σημείωσε πως η εικόνα αυτή, συνδυαζόμενη με την κάθετα μειωμένη αγοραστική κίνηση εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης, συνιστά «νάρκη» στην προσπάθεια των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να ανακτήσουν τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε να ενταθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες τόσο για την καθιέρωση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όσο και για συγκράτηση των ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά ρεύματος, καθώς και για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σημείωσε δε πως και η ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση.

Συμφωνία
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των δράσεων που έχει ήδη εξαγγείλει το υπουργείο, όπως είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών στις επιχειρήσεις όπως κλιματιστικών μηχανημάτων και το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΣΕΕ ο γενικός γραμματέας Νίκος Μπόνης, ο Α΄ αντιπρόεδρος Σταύρος Καφούνης και το μέλος του προεδρείου Χρήστος Μπλουγούρας.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr