ΕΣΠΑ προγράμματα 2021 – ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια : ΟΔΗΓΟΣ

0
130

ΕΣΠΑ προγράμματα 2021 – ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια : ΟΔΗΓΟΣ – Στήριξη για την εστίαση.

Ειδήσεις: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος παραμένει κλειστός από τις αρχές Νοεμβρίου, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Από την πλευρά τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του κλάδου που γνωρίζουν ότι τα καταστήματά τους θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα, σημειώνουν στο insider.gr πως αναμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και γι’ αυτή την περίοδο αλλά και όταν οι επιχειρήσεις τους επαναλειτουργήσουν.

Αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του στη Βουλή σημείωσε πως είναι ήδη σε επαφή, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα «πρόγραμμα καινούριο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο για την εστίαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, εν όψει του ανοίγματος». Ο υπουργός Ανάπτυξης συμπλήρωσε: «πιστεύω, καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορώ να πω ημερομηνία, αλλά εν πάση περιπτώσει, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο insider.gr επισημαίνει πως η ΠΟΕΣΕ έχει θέσει στον υπουργό τα ζητήματα του κλάδου που είναι από τους βαρύτατα πληττόμενους της πανδημίας καθώς και ότι αναμένει από την πλευρά του υπουργείου να εξειδικεύσει τον τρόπο ενίσχυσης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο κ. Καββαθάς, τονίζει ακόμη, την ανάγκη στον επόμενο κύκλο της επιστρεπτέας να δοθεί έμφαση στη στήριξη της εστίασης.

Για τους επιχειρηματίες του κλάδου που δεν έχουν ανοίξει ούτε μία ημέρα από τον Νοέμβριο και μετά, έχει μεγάλη σημασία, να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης και την επόμενη μέρα, αφού δοθεί το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία τους. Άλλωστε πολλές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, τα λουκέτα σε αρκετές περιοχές της χώρας αυξάνονται καθημερινά και μόλις ανοίξει ο κλάδος, θα φανεί πόσες από εκείνες που «άντεξαν» το προηγούμενο διάστημα, θα μπορέσουν να διατηρηθούν σε λειτουργία και τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, παραμένει ερωτηματικό, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών μετά την άρση των μέτρων, αν θα επισκεφθούν ξανά, άμεσα, τα καταστήματα εστίασης, καθώς και με ποιους περιορισμούς αυτά θα επαναλειτουργήσουν.

ΕΣΠΑ προγράμματα 2021 – ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια : ΟΔΗΓΟΣ – Τι ισχύει για τις μειωμένες εισφορές των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα.

Με τους ίδιους κωδικούς πακέτων κάλυψης (ΚΠΚ) θα πρέπει να υποβάλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) Ιανουαρίου με τις νέες μειωμένες εισφορές, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Εγκύκλιος του Φορέα ξεκαθαρίζει ότι δεν αλλάζει ο τρόπος υποβολής των ΑΠΔ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που ισχύει για όλο το 2021. Και επισημαίνει ότι η μείωση αφορά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και ισοδυναμεί με αύξηση στις αποδοχές τους ανάλογα με τον μηνιαίο μισθό. Αφορά βέβαια και τους εργοδότες, για τους οποίους επίσης μειώνει σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος.

Η μείωση προκύπτει από το άρθρο 31 του ν. 4756/2020. Εκεί ορίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως:

• Κατά 1,85 ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Ετσι, το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας υποχωρεί σε 2,4% και κατανέμεται ισομερώς κατά 1,2% σε εργοδότη και εργαζόμενο. Η μείωση αυτή αφορά αποκλειστικά τον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και όχι κλάδους ή λογαριασμούς ανεργίας ενταχθέντων φορέων, όπως είναι για παράδειγμα ο ειδικός λογαριασμός ανεργίας του τ. ΤΣΠΕΑΘ.

• Κατά 0,30 π.μ. των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Η μείωση είναι κατά 0,12 π.μ. από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) και κατά 0,18 π.μ. από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16%, που επιμερίζεται σε 0,06% από την πλευρά του εργοδότη και 0,10% από την πλευρά του εργαζομένου.

• Κατά 0,85 π.μ. των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζομένου, το οποίο διαμορφώνεται σε 0,35% και επικεντρώνεται στο ασφάλιστρο υπέρ του τ. ΟΕΚ.

Στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι για συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς φορείς μπορεί να αποδίδεται πόρος ΛΑΕΚ μέχρι 35% επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Η συγκεκριμένη εισφορά αφορά ως πόρο το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθώς και τα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά κέντρα τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με συμμετοχή ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΒΕ.

3.000 ευρώ αναδρομικά για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – voucher 200 ευρώ για laptop: Οδηγός

Ποιοι παίρνουν σειρά για τα αναδρομικά και τις συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – voucher 200 ευρώ

Με έναν κλικ ανανέωση για κάρτα ανεργίας στο app ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Πηγή: tilegrafimanews.gr