Eurobank : «Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό»

0
29
eurobank-πρωτοβουλία-για-το-δημογραφικό

Η Eurobank συνδέοντας το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων, από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, με τις σύγχρονες προκλήσεις, εστιάζει στο μέλλον και αναδεικνύει την κρισιμότητα ανάληψης δράσης για το δημογραφικό ζήτημα, με την ενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό.

Οι δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν και τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αφορούν γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φθάνουν έως και το Καστελόριζο.

Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για το δημογραφικό ζήτημα τίμησε με την παρουσία της και χαιρέτησε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρωτοβουλία αφορά ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πέντε (5) πυλώνων, με διορατική προσέγγιση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη στήριξη της οικογένειας και την αναστροφή της υπογεννητικότητας. Επιδίωξη είναι η υλοποίηση σειράς ενεργειών με μακροπρόθεσμη δέσμευση, συνέπεια και θετικό αντίκτυπο, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και οργανώσεις, όπως η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ΜΚΟ «Be-Live» και η Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό παρουσιάστηκε, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με ευρεία συμμετοχή. Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί την μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπογράμμισε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργου Ζανιά και των Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου, Κωνσταντίνου Βασιλείου και Σταύρου Ιωάννου. Εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας που πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, παρακολούθησε δια ζώσης περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β΄, ανέφερε: «Χαιρετίζω τν πρωτοβουλία τς τράπεζας Eurobank κα τήν πόφασή της ν πικεντρωθε, συμπορευόμενη μ τν κκλησία κα μ τν «ποστολή», στν νάδειξη και ντιμετώπιση το ξύτατου δημογραφικο προβλήματος πο πειλε τς βάσεις τς κοινωνίας κα το θνους μας. Δράσεις πως κάλυψη ατρικν ξόδων γιά τήν προστασία τς γέννητης ζως οκογενειν μ χαμηλ εσόδημα στ Νομ βρου κα σ μικρ κριτικ νησι το Αγαίου, εναι πράξεις προσφορς κα ταυτόχρονα ψηλο θνικο συμβολισμο. Συγχαίρω λους, εχόμενος Κύριος μν ησος Χριστς ν ελογε πλουσίως τις δράσεις σας και τη ζωή σας.».

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε: «Οι δημογραφικές προκλήσεις είναι κοινές για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δημογραφικές προβλέψεις για την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Η αύξηση της γονιμότητας είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστρέψουμε την προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα μείγμα νομικών και οικονομικών πρωτοβουλιών για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την κρίσιμη πρόκληση, αλλά χρειάζεται η μακροχρόνια δέσμευση και συμμετοχή όλων – κράτους, ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, εκκλησίας και θρησκευτικών ενώσεων – για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε «Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας και η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο που έχει το ρόλο της χάραξης, του συντονισμού και της παρακολούθησης μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της μητρότητας/γονεϊκότητας, της ισότητας των φύλων και την προστασία της οικογένειας.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε: «Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας. Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της. Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι, πρώτα από όλα, να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια. Επιλέξαμε, οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα, να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας μας, σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Η προσδοκία μας είναι απλή και ο στόχος μας ξεκάθαρος. Θέλουμε να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, αλλά με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί ΣΗΜΕΡΑ η σημασία του προβλήματος. Να δημιουργηθεί ένας πόλος όπου και άλλοι φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, θα μπορούν κατά την κρίση και την εκτίμησή τους να αντλούν στοιχεία και προτάσεις, ή να προσθέτουν κινήσεις και σχέδια, σε ένα πλαίσιο αυτοτέλειας και αυτενέργειας. Αν με την πρωτοβουλία αυτή καταφέρουμε να αναδειχθεί η κρισιμότητα του δημογραφικού και να κινητοποιηθούν κι άλλοι στην ίδια προοπτική, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.».

Χαιρετίζοντας η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, δήλωσε: «Η οικογένεια είναι μια επιλογή και όχι ένα εμπόδιο στη ζωή μας. Σίγουρα συνεπάγεται δυσκολίες και αμέτρητες προκλήσεις, αλλά οι χαρές που προσφέρει είναι ανεκτίμητες. Γι’ αυτό αν κάποιος ονειρεύεται να γίνει γονιός να μην εστιάζει στις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, στις όμορφες στιγμές και στα μοναδικά συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την  οικογένεια.».

Οι πυλώνες της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό είναι:

  1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την στήριξη γονέων με νεογέννητα.
  •  «Be-Live» για τη στήριξη ζευγαριών που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, επιδιώκοντας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια – με σημείο εκκίνησης περιοχές που και πλήττονται από την υπογεννητικότητα και είναι εθνικά ευαίσθητες.
  • Ένωση «Μαζί για το παιδί» για την ψυχολογική υποστήριξη γονέων / κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις («Αποστολή» και «Be-Live») αφορούν στις καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές του Προγράμματος.

  1. ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με κοινωνική στόχευση σε όλους τους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, από τον Έβρο, το ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
  1. ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για το δημογραφικό ζήτημα για στοχευμένες δράσεις.
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με στόχο τη συμβολή διακεκριμένων ειδικών στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής.

  • ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια & τους εργαζομένους της Eurobank.

Η Τράπεζα εφαρμόζει και εμπλουτίζει, διαχρονικά, ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών των εργαζομένων της.

Περισσότερες πληροφορίες στο Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό|«ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια»

ή στο 211 211 2201

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία

Διευθύνοντος Συμβούλου 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Φάρος

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Μακαριότατε,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

κύριοι Υπουργοί,

κύριοι Περιφερειάρχες,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, σε μια σημαντική στιγμή για την Τράπεζά μας – αλλά και για το πλήθος των εταίρων μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Στην εκκίνηση μιας πρωτοβουλίας για το δημογραφικό ζήτημα, που αγγίζει τις κοινές ευαισθησίες και αγωνίες όλων μας, γιατί έχει καίρια σημασία για τις προοπτικές της χώρας μας.

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα. Του Αγώνα που οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία και στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όπως έχει σωστά επισημανθεί, είναι μια ευκαιρία για ευρύτερο αναστοχασμό. Να ψηλαφήσουμε ξανά το παρελθόν μας, τις καλές και τις κακές στιγμές του, να σκεφθούμε πότε και με ποιες συνθήκες πήγαμε μπροστά και πότε οδηγηθήκαμε σε περιπέτειες. Να αναζητήσουμε πώς θα αφήσουμε μια καλύτερη, ισχυρότερη, ασφαλέστερη χώρα στις επόμενες γενιές, ώστε στις σημερινές συνθήκες του παγκόσμιου χωριού να επιλέξουν να μείνουν στον τόπο τους, χωρίς αυτό να τους στερεί τη δυνατότητα να αναπτύξουν στο έπακρο τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους, να κάνουν πράξη τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ρεαλισμός και αυτογνωσία. Πρέπει πρώτα από όλα να διαγνώσουμε σωστά ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και νομίζω ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει πως όλες οι αναλύσεις, όλες οι μελέτες, από οποιοδήποτε σημείο εκκίνησης και με οποιαδήποτε μεθοδολογία, συγκλίνουν πως το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μια μείζονα – κατά την εκτίμησή μας ΤΗΝ μείζονα – πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δεν υπάρχει τομέας, είτε αφορά τα οικονομικά είτε τα κοινωνικά μεγέθη, που να μην επηρεάζεται καθοριστικά από το μελλοντικό πληθυσμό της Ελλάδας. Μια αρνητική τάση προβάλλεται και μεγεθύνεται, προϊόντος του χρόνου, στα μακροοικονομικά μεγέθη, στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική σταθερότητα, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και στη δυνατότητα στήριξης του κοινωνικού κράτους, την παιδεία, τη διαγενεακή αλληλεγγύη, την ποιότητα, εντέλει, του κοινωνικού μας μοντέλου.  Όλοι ξέρουμε τη γενική εικόνα. Κι όμως, κάθε φορά που αποτυπώνεται σε αριθμούς μας καταλαμβάνει το ίδιο αίσθημα έκπληξης και άγχους για το πόσο κοντά μας, χρονικά, βρίσκονται οι αρνητικές εξελίξεις, αν δεν κάνουμε κάτι. Αυτή είναι η αφετηρία της σημερινής μας συνάντησης. Η ανάγκη να κάνουμε κάτι. Και να κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ.

Το δημογραφικό, ως ζήτημα, έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Εξέχουσα ανάμεσά τους είναι ο συντελεστής του χρόνου. Απαιτεί πρωτοβουλίες, συνέπεια στις επιλογές, μακροπρόθεσμη δέσμευση στις αποφάσεις. Η θετική αλλαγή είναι δυνατή. Θα έρθει όμως αργά και με κόπο. Θα είναι καρπός των ορθών κινήσεων αλλά και της υπομονής μέχρι να αποδώσουν. Η μεταβολή των δυναμικών προϋποθέτει βαθιά αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι, οι οικογένειες βλέπουν τον εαυτό τους στην κοινωνία και στο χρόνο. Τέτοιες αλλαγές απαιτούν μακρούς χρόνους ωρίμανσης.  Επομένως, οι σχετικές πρωτοβουλίες πρέπει να εκδηλωθούν το νωρίτερο δυνατό.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε; Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας. Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της. Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι πρώτα από όλα να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια. Πρόθεσή μας είναι να αρθούν κατά το δυνατόν οι δυσκολίες για όσους νέους θέλουν να γίνουν ή να ξαναγίνουν γονείς.

Η πρωτοβουλία μας αρθρώνεται γύρω από πέντε άξονες. Θα περιοριστώ στην απαρίθμησή τους γιατί θα σας τους παρουσιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Πρώτον, ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε με φορείς υψηλού κύρους που αναπτύσσουν σχετική δράση. Πρώτα από όλα με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την φιλανθρωπική της οργάνωση, την Αποστολή. Και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που μας τιμά με την παρουσία του, για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη στήριξη σε όλες τις κοινές μας δραστηριότητες. Αναφέρω επίσης την Be-Live, που βοηθά ζευγάρια να γίνουν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και την ΜΚΟ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, που δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά σημαντικό χώρο της ψυχολογικής στήριξης.

Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα παντού και από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της κατά κύριο λόγο σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Νομίζω δεν θα χρειαστεί επεξήγηση γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες σε όλη τη χώρα, αλλά κατεξοχήν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές.

Δεύτερον, την ίδια γεωγραφική περιοχή αφορούν συγκεκριμένες δράσεις σχετικές με τη βασική δραστηριότητα της Τράπεζας, δηλαδή τη συνεργασία με τους πελάτες της και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε μια σειρά από τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα που ανταποκρίνονται, πρωτίστως με κοινωνική στόχευση και όχι ως επιχειρηματική προτεραιότητα ή λογική, στις ανάγκες των νέων τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.

Τρίτον, η επιστημονική προεργασία για μια νέα πολιτική για το δημογραφικό. Για το σκοπό αυτό η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μιας «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με όλες τις ενδεδειγμένες πολιτικές, ως έναν οδικό χάρτη για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής.

Τέταρτον, η δημιουργία ενός δικτύου επιχειρήσεων με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοιες ανησυχίες και μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών θα μπορούμε να ενισχύουμε διαρκώς το πλαίσιο στήριξης των νέων, ώστε να αποκτήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Και, τέλος, πέμπτος άξονας, επειδή καθένας πρώτα πρέπει να φροντίζει τα του οίκου του, έχουμε ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των δικών μας εργαζομένων, των νέων υπαλλήλων μας που ξεκινούν ή βρίσκονται σε φάση διεύρυνσης της οικογένειάς τους.

Γύρω από αυτούς τους πέντε άξονες αρθρώνεται η πρωτοβουλία μας. Προλαβαίνω μια εύλογη απορία που θα μπορούσε ο καθένας να διατυπώσει. Γιατί αυτή η πρωτοβουλία για το δημογραφικό να έρθει από το δικό μας φορέα; Γιατί από μια τράπεζα;

Πρώτον – επειδή μεγάλοι οργανισμοί, με εύρος δραστηριοτήτων, ισχυρό αποτύπωμα και καθολική παρουσία στη χώρα, έχουμε αυξημένη κοινωνική ευθύνη. Ευθύνη που αφορά ασφαλώς το κατεξοχήν αντικείμενο των εργασιών μας, τη δουλειά μας, αλλά αφορά εξίσου και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Δεύτερον – γιατί βλέπουμε το μέλλον της Τράπεζάς μας άμεσα συνδεδεμένο με την πρόοδο της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν ακμάζουσες τράπεζες σε χώρες με συρρικνούμενη εσωτερική αγορά, με κοινωνικά αδιέξοδα, χωρίς προσδοκία για το μέλλον. Κι αν έστω για βραχύ διάστημα μπορούν να επιβιώσουν χρηματοπιστωτικοί φορείς σε τέτοιο περιβάλλον, εμάς αυτή η προοπτική δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά. Κάτι παραπάνω: θεωρούμε ευθύνη και υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε.

Δεν έχουμε, βέβαια, ψευδαισθήσεις. Θα ήταν αλαζονικό να πιστέψουμε ότι θα μπορούσαμε μόνοι, ή με μια πρωτοβουλία μας, να αντιστρέψουμε κοινωνικές δυναμικές δεκαετιών και να λύσουμε το δημογραφικό. Αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν αντίστοιχο σφάλμα να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Η προσδοκία μας είναι απλή και ο στόχος μας ξεκάθαρος. Θέλουμε να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, αλλά με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί ΣΗΜΕΡΑ η σημασία του προβλήματος. Να δημιουργηθεί ένας πόλος όπου και άλλοι φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, θα μπορούν κατά την κρίση και την εκτίμησή τους να αντλούν στοιχεία και προτάσεις, ή να προσθέτουν κινήσεις και σχέδια, σε ένα πλαίσιο αυτοτέλειας και αυτενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, όμως, οι δυνάμεις θα αθροίζονται και ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά όχι στην κατεύθυνση της επιδείνωσης, αλλά της αντιστροφής των δεδομένων. Αν με την πρωτοβουλία που σας παρουσιάζουμε σήμερα καταφέρουμε να αναδειχθεί η κρισιμότητα του δημογραφικού και να κινητοποιηθούν και άλλοι στην ίδια προοπτική, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα. Θεωρώ την παρουσία σας σήμερα εδώ ως μια πρώτη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια και σας ευχαριστώ

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr