“Έξαλλο” το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

0
158
έξαλλο-το-τουρκικό-υπουργείο-εξωτ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης σε έντονο ύφος μετά την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, όπου κάνει λόγο για εχθρική πολιτική κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. “Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει δίχως εμάς” επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας

Όσον αφορά στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ διακηρύσσει ότι η χώρα δεν έχει αντιληφθεί τη σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα ένδειξη των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτήν τη δήλωση αποτελεί ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σωστή πλευρά με την οποία μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις στη διακήρυξη, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του ελληνικού δίδυμου για τα θαλάσσια σύνορα και αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει την υποστήριξή του στον Τουρκοκύπριο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους και επίσης σημειώνει: “Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρισθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, η υποστήριξη των οποίων σε ορισμένες παράνομες ομάδες οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, στοχεύουν τώρα στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr