Φον ντερ Λάιεν: «Αργήσαμε με τις εγκρίσεις εμβολίων»

0
65

Την πεποίθησή της ότι η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια ήταν και παραμένει στο σύνολό της σωστή εξέφρασε εκ νέου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στη διαδικασία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από την έντονη κριτική που δέχθηκε για την προμήθεια των εμβολίων, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, καθώς ο κοινός μας εχθρός είναι ο ιός.

«Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στην Πολωνία είχε εμβολιαστεί το 94% των υγειονομικών και το 80% των πολιτών που διαμένουν σε γηροκομεία. Στη Δανία έχει εμβολιαστεί το 90% των υγειονομικών και στην Ιταλία πάνω από το 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει αποκτήσει δυναμική. 26 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί και περισσότεροι από 70 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί στην ΕΕ. \

Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έγιναν συγκεκριμένα σφάλματα, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει μαθήματα. «Αργήσαμε στην αδειοδότηση των εμβολίων και ήμασταν αισιόδοξοι για την παραγωγή τους. Ίσως και πολύ σίγουροι ότι αυτά που παραγγείλαμε θα τα λαμβάναμε στην ώρα τους.

Αλλά είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ήταν και παραμένει σωστή η απόφαση να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλια. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα σήμαινε αν κάποια μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφάλιζαν το εμβόλιο και το εξαφάνιζαν από την αγορά. Θα ήταν το τέλος της κοινότητας μας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιλογή ήταν να μην θυσιαστεί η ασφάλεια των πολιτών για την ταχύτητα απόκτησης των εμβολίων, καθώς υγιείς άνθρωποι θα δεχόντουσαν μια νέα ουσία στον οργανισμό τους και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας, αλλά και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.
SHARE Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Την πεποίθησή της ότι η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια ήταν και παραμένει στο σύνολό της σωστή εξέφρασε εκ νέου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στη διαδικασία.

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, καθώς ο κοινός μας εχθρός είναι ο ιός, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από την έντονη κριτική που δέχθηκε για την προμήθεια των εμβολίων.

«Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στην Πολωνία είχε εμβολιαστεί το 94% των υγειονομικών και το 80% των πολιτών που διαμένουν σε γηροκομεία. Στη Δανία έχει εμβολιαστεί το 90% των υγειονομικών και στην Ιταλία πάνω από το 4% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκτήσει δυναμική. 26 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί και περισσότεροι από 70 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί στην ΕΕ. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έγιναν συγκεκριμένα σφάλματα, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει μαθήματα. «Αργήσαμε στην αδειοδότηση των εμβολίων και ήμασταν αισιόδοξοι για την παραγωγή τους. Ίσως και πολύ σίγουροι ότι αυτά που παραγγείλαμε θα τα λαμβάναμε στην ώρα τους. Αλλά είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ήταν και παραμένει σωστή η απόφαση να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλια. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα σήμαινε αν κάποια μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφάλιζαν το εμβόλιο και το εξαφάνιζαν από την αγορά. Θα ήταν το τέλος της κοινότητας μας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιλογή ήταν να μην θυσιαστεί η ασφάλεια των πολιτών για την ταχύτητα απόκτησης των εμβολίων, καθώς υγιείς άνθρωποι θα δεχόντουσαν μια νέα ουσία στον οργανισμό τους και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας, αλλά και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: tilegrafimanews.gr