Φωτιά στον Σχίνο: Αναζωπύρωση στα Μέγαρα – Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

0
30
φωτιά-στον-σχίνο-αναζωπύρωση-στα-μέγα

Αναζοπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς έγινε στην περιοχή Πευκενέας στα Μέγαρα.

Άμεσα δόθηκε εντολή και σε επίγεια και σε εναέρια μέσα να μπορέσουν να φτάσουν και να σβήσουν τις φλόγες. Ισχυροί είναι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, λόγω της φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες σε Πευκενέα, Αιγειρούσες, Χάνι Δερβένι και Παρασκευά και εκεί επιχειρούν οι δυνάμεις.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι ενώ ανά διαστήματα παρατηρούνται ισχυρές ριπές. Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, επιχειρούν εκ περιτροπής 8 καναντέρ, δέκα αεροσκάφη πεζετέλ και τρία ελικόπτερα, το ένα από τα οποία είναι συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις όμως και ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στα Γεράνεια όρη, σε σημεία ωστόσο όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, αλλά μπορούν να επιχειρήσουν μόνο τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, ώστε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού και οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή να μην περάσουν τα Γεράνεια όρη και να κατευθυνθούν προς την ανατολική πλευρά.

Οικίες στην περιοχή Πευκενέας έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ άλλες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Υπήρξαν και επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές και ζημιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ένα οινοποιείο καταστράφηκε, καλλιέργειες, ελαιόδεντρα και αμπέλια έχουν καεί στην περιοχή αυτή, ενώ στο σημεία υπάρχουν και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα αυτά προκλήθηκαν από πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, στις 21:45. Υπήρξαν πληροφορίες προκλήθηκε η φωτιά σε κάποιον ελαιώνα αλλά τα αίτια διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Από τις πρώτες ώρες έσπευσαν ερευνητές της Πυροσβεστικής για να δουν από πού ακριβώς ξεκίνησε.

Θα χρειαστούν ώρες, ίσως και ημέρες ώστε να καταλήξουν οι Αρχές σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τον λόγο που ξέσπασε η φωτιά από το βράδυ της Τετάρτης και μαίνεται ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δεδομένο, πως θα χρειαστούν πάρα πολλές ώρες για να μπορέσει να ελεγχθεί όχι μόνο το μέτωπο του Πευκενέα αλλά και τα υπόλοιπα.

Θα παραμείνουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουν τα δεκάδες πύρινα μέτωπα και να θέσουν υπό έλεγχο αυτήν την πυρκαγιά.

Ακόμα, στην περιοχή Μάζι στο Αλεποχώρι, είναι πολλά τα σπίτια που υπέστησαν ολική καταστροφή. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κυρίως μέσα σε χαράδρες εκεί που είναι δύσκολο να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα.

Το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν είναι τόσο ισχυροί βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης. Καθ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που προσπαθούν να σβήσουν τις μικρές εστίες φωτιάς ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις.

Μεγάλη είναι και η προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να κόψουν αρχικά τις κολώνες που έχουν πέσει από την πυρκαγιά και στη συνέχεια να μπορέσουν να ηλεκτροδοτήσουν την ευρύτερη περιοχή, όπου παρατηρούνται ολιγόλεπτες διακοπές στο ρεύμα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr