Φόβοι επιστημόνων για διπλοπανδημία

0
122

Κορονοϊός και γρίπη: Φόβοι επιστημόνων για διπλοπανδημία – Ανησυχία για ιούς που «επιστρέφουν πιο βίαιοι»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες για τον κορονοϊό και τη συνύπαρξη του με τη γρίπη, όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

“Η πανδημία είναι πλέον καλύτερα διαχειρίσιμη σε σχέση με το παρελθόν”, εξηγεί στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι “είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να έχουμε ένα νέο πανδημικό κύμα, αλλά η ακριβής περίοδος δεν μπορεί να προσδιοριστεί”.
Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας διπλής επιδημίας κορονοϊού – γρίπης: “Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ταυτόχρονη κυκλοφορία του κορονοϊού και της γρίπης. Το θετικό είναι ότι και οι δύο ιοί μεταδίδονται παρόμοια και συνεπώς τα προληπτικά μέτρα είναι αποτελεσματικά και για τους δύο ιούς, ενώ επίσης υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και για τα δύο παθογόνα, προκειμένουν να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες από σοβαρή νόσο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον ίδιο φόβο εξέφρασε στο Πρακτορείο Fm ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ. Γιώργος Παυλάκης. Για τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι είναι προβληματική, γιατί στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη. Ωστόσο όπως επισημαίνει δεν είναι μόνο η γρίπη που τον ανησυχεί.

Επανέρχονται βίαια διάφοροι ιοί που είχαν περιοριστεί
«Αλλά και πολλοί άλλοι ιοί που τους βλέπουμε πια γύρω μας, οι οποίοι είχαν περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω των λιγότερων επαφών που είχαμε, αλλά και των μέτρων δημόσιας υγείας. Τώρα ξαναγυρίζουν πιο βίαια από πριν. Μιλάω για πολλούς αναπνευστικούς ιούς, για ρινοϊούς και άλλους, όπως ο αδενοϊός κλπ, οι οποίοι δεν έκαναν επιδημίες τα περασμένα χρόνια. Φοβάμαι πολύ περισσότερο και από τη γρίπη τις διπλοπανδημίες που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια και με τη σειρά της η ανοσοανεπάρκεια προκαλεί χρόνια μόλυνση από τον κορονοϊό, όχι για μέρες, αλλά πολλές φορές για μήνες. Κι έτσι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται γρηγορότερα και μας δίνει συνέχεια καινούργια στελέχη που έχουν καινούργιες ιδιότητες και μπορούν να κατανικήσουν εμβόλια και φάρμακα. Για παράδειγμα μία πραγματική και πολύ επίφοβη διπλοπανδημία είναι του κορονοϊού με τον ιό του AIDS που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει με ευκολία σε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού». Γιατί όπως εξηγεί ο γνωστός ερευνητής, ο κορονοϊός όταν μένει στο ίδιο άτομο για πάρα πολύ καιρό, έχει την ευκαιρία να ανασυνδυάζεται και να κάνει περισσότερες μεταλλάξεις πολύ πιο γρήγορα, από ότι όταν πηγαίνει από άτομο σε άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πιο ισχυρή θεωρία άλλωστε για την γρήγορη εξέλιξη της Όμικρον που μας έπιασε εξ απήνης ένα χρόνο πριν είναι ότι αυτή εξελίχθηκε στην Αφρική σε ανθρώπους που ήταν ανοσοκατασταλμένοι, λόγω του ότι ήταν μολυσμένοι με τον ιό του AIDS. Σε αυτούς τους ανθρώπους το ανοσολογικό σύστημα δεν δουλεύει αρκετά καλά και μπορεί να έχουν μόλυνση από κορονοϊό για μήνες».

Το στέλεχος BQ11, ο Νο1 ύποπτος για την επόμενη πανδημία
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που ανησυχούν τους ειδικούς, ο κ. Παυλάκης επισήμανε: «Ξέρουμε πολλές επίφοβες μεταλλάξεις, είναι όμως δύσκολο κανείς να πει πριν την έναρξη του κύματος, ποια από όλες θα επικρατήσει, γιατί υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες και φυσικά αλλάζει η παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή πάντως ο BQ11 και ο BX, που ορίζονται σαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι τα στελέχη εκείνα που μάλλον θα κάνουν τις επόμενες επιδημίες. Έχουν μείνει σαν απόγονοι της Όμικρον, αλλά έχουν μεγάλη απόσταση από την Όμικρον, γιατί έχουν συσσωρεύσει πολλές μεταλλάξεις. Τα δύο αυτά στελέχη κάνουν επιδημίες και στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, π.χ. η Αγγλία έχει πολύ BQ11, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αμερικής. Ο BQ11 για τον οποίο γνωρίζουμε περισσότερα, έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολλά προστατευτικά αντισώματα, και δυστυχώς θα προκαλέσει επιδημία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται τόσο καλά από τα εμβόλια που έχουμε και από μερικά μονοκλωνικά, στα οποία βασιζόμαστε για να προστατεύσουμε τους μεταμοσχευμένους».

Με πληροφορίες από εφημερίδα “Καθημερινή” και Πρακτορείο Fm

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr