Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα για πρώτη φορά

0
102

Η τιμή είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την κορυφή του Αυγούστου
Ξεπερνά το 17%, η πτώση της τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, βουτά στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τιμή είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την κορυφή του Αυγούστου και έχει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα από τις 14 Ιουνίου.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ Φρίντμαν, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι μπλακ άουτ και ρεύματος με το δελτίο υποχωρούν τώρα. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει με το κρύο».

Η εξέλιξη συνιστά «ευλογία» για το ενεργειακό σύστημα της περιοχής καθώς οι προμήθειες ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Προβλέπονται ευρέως θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την ήπειρο», εκτιμά η Maxar, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο για να διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες, με τους traders να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ καθώς η επιβολή πλαφόν δεν είχε συμφωνηθεί έως τώρα λόγω ανησυχιών – κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας – για την εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών.

Η Γερμανία αναμένεται ότι θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση τον επόμενο χειμώνα από τον φετινό καθώς θα αυξηθούν περαιτέρω οι ροές LNG, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι προμήθειες από χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, αναμένεται να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των απωλειών από τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr