Γ. Αγγελοπούλου: Από τα χέρια των μαθητών η δάδα της δημιουργίας περνά στις επόμενες γενιές

0
301
γ-αγγελοπούλου-από-τα-χέρια-των-μαθητώ

Αγγελοπούλου: «Από όλες τις δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, περισσότερη χαρά στην Επιτροπή μας έδωσαν αυτές που διοργανώθηκαν από σχολεία, από νηπιαγωγεία, από δημοτικά, από γυμνάσια, από λύκεια, από πανεπιστήμια.

Αυτές που αφορούσαν τα παιδιά, τη νέα γενιά της χώρας μας», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου (27/11) στο Μέγαρο Μουσικής, βραβεύτηκαν μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν ατομικά ή ομαδικά στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Η κ. Αγγελοπούλου παρέδωσε τα βραβεία τους στους μαθητές σχολείων από τη Σκόπελο, την Πάτρα και την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας έγιναν και διαδικτυακές βραβεύσεις.

Η τελετή βράβευσης ήταν μέρος ενός επετειακού διημέρου, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα ζωγραφικά έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και προβλήθηκαν τα μικρού μήκους φιλμ των σχολείων. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συμμετείχε με δυο σημαντικές δράσεις της: στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής έπαιζαν οι «Μικροί Μεγάλοι Ήρωες», ενώ χθες προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 χρόνια Ελλάδα!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο μουσικά μέρη:

– «Jazz and Revolution», από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ευγενική σύμπραξη του Σωκράτη Σινόπουλου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

– «Φάγαμεν ψωμί, τραγουδήσαμεν κ’ εγλεντήσαμεν!», με θέμα το ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού στην Εθνεγερσία του 1821, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισήμανε ότι «οι επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν, ζουν και πετυχαίνουν Έλληνες, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωριστούν με την ιστορία του τόπου τους και την εθνική ιστορία. Και δεν αφορούσαν μόνο την Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της. Αλλά και την εξέλιξη της γλώσσας, της μουσικής, της ζωγραφικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου. Ακόμα, μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής και καινοτομίας».

«Για εμάς, στην Επιτροπή ” Ελλάδα 2021″, η εφετινή επέτειος από την αρχή δεν αφορούσε μόνο το 1821, αλλά όλη την πορεία των 200 ετών του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Θεωρήσαμε και θεωρούμε αναγκαία αυτή τη, δημόσια αλλά και ιδιωτική, διαδικασία αναστοχασμού, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα. Στο όραμά μας για το μέλλον μας. Για το πού θέλουμε να πάμε», τόνισε η κ. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Επειδή ως Επιτροπή “Ελλάδα 2021” επισκεφθήκαμε όλη την Ελλάδα από άκρο σε άκρο και μιλήσαμε με εκπαιδευτικούς και μαθητές, θέλω να σας μεταφέρω πόσο συναρπαστικά απαλλαγμένη από τις συμβάσεις των ενηλίκων ήταν η ματιά των παιδιών για την εξέλιξη της χώρας μας. Αλλά και πόσο διεκδικητική για το δικό τους μέλλον. Τα βραβεία που έλαβαν, μιλούν από μόνα τους».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr