Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες να δίνουν περισσότερα δάνεια – “Οχι” σε συνολικές διαγραφές χρεών

0
88

Μιλώντας στην κάμερα του «Special Report», ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το δημόσιο χρέος, το τραπεζικό σύστημα, τον κίνδυνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πόσο αναγκαίος είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και ποιο το μέλλον της απασχόλησης; Και πώς συνδέεται η επιστροφή στην ανάπτυξη με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα;

«Θα ήθελα να δω τις τράπεζες να δίνουν περισσότερες πιστώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι πρώτον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία και δεύτερον, λαμβάνουν –όπως και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες- δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο προκειμένου να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Special Report» του Ant1, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι έχουν οι ευρωπαϊκές, που τους δημιουργεί υψηλό κίνδυνο στη χορήγηση δανείων. Πρόκειται για το μεγάλο ποσοστό των κόκκινων δανείων, αλλά και την ποιότητα των κεφαλαίων τους που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, που δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο, τόνισε.

Δεν πρόκειται οι ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στον επιθυμητό βαθμό εάν δεν καθαρίσουν τον ισολογισμό τους από τα κόκκινα δάνεια, ξεκαθάρισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι έχει γίνει πρόοδος, εντούτοις επεσήμανε ότι στον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών απομένουν 47 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στο 2,8%.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της λογικής των συνολικών διαγραφών χρεών, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχουμε μία εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα καταστραφεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπε. Η όποια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να γίνει μέσω συνολικών διαγραφών, τόνισε. «Οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν προϊόντα. Το κράτος επίσης προσφέρει λύσεις, αλλά σε συνεργαζόμενους, όμως, δανειολήπτες, όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και μέχρι τώρα αξιοποιούσαν τα παραθυράκια του νόμου για να μην πληρώσουν. Διότι αυτό πέφτει μετά πάνω στην υπόλοιπη κοινωνία, το πρόβλημα αυτό. Είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ανταγωνισμό όσον αφορά τις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τη μετατόπιση των παραγωγικών πόρων προς τους τομείς που εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές. Η εργασία πρέπει να εκπαιδευτεί στους κλάδους που ανατέλλουν μετά την πανδημία, ώστε να υπάρχει μία ομαλή μετατόπιση της εργασίας από τους κλάδους που δύουν, εξήγησε. Θα πρέπει να υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ένα δίχτυ ασφαλείας, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr