Γ. Στουρνάρας: Πρέπει να μείνουν ζωντανές οι ΜμΕ

0
95
γ-στουρνάρας-πρέπει-να-μείνουν-ζωνταν

Αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ χαρακτηρίζει μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας με νόημα ότι εάν συνυπολογιστούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ, τότε θα υπάρξει εισροή πόρων της τάξης των 75 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 6-7 χρόνια.

Σε συνέντευξη του αναφέρθηκε και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις συγχωνεύσεις και την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων δανείων, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις.

Τράπεζες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο ίδιος ασκεί έντονη κριτική στις τράπεζες για τις περιορισμένες δανειοδοτήσεις παρά τα γεγονός ότι έχουν αντλήσει ρευστότητα 47 δις. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια, καθότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Εχουμε μια πάρα πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος ότι οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει όσο θα έπρεπε στον ιδιωτικό τομέα έχουν διοχετεύσει στον καθαρά ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια φέτος, όταν έχουν πάρει όπως είχαμε 47 δισ. συν την αύξηση των καταθέσεων».

Γι αυτό και ζητά περισσότερα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε δυνατότητα βιώσιμες επιχειρήσεις να κλείσουν. Άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα. Εμείς θέλουμε οι τράπεζες να είναι ισχυρές, να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες με κεφάλαια υψηλής ποιότητας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να δανείζουν όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις ούτως ώστε αυτά τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα να πέσουν σε όλη την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος αυτής. Δηλαδή να μη δημιουργούνται θύλακες υψηλής ανάπτυξης και θύλακες χαμηλής ανάπτυξης. Να μην δημιουργηθεί δηλαδή μία οικονομία δύο ταχυτήτων.».

Άλλωστε, για το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων και πολιτών είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι «Η κυβέρνηση ψήφισε και πέρασε τον καινούριο πτωχευτικό κώδικα τον πτωχευτικό νόμο ή τον νόμο της δεύτερης ευκαιρίας, όπως λέγεται, ο οποίος πραγματικά παρέχει δυνατότητες» και πρόσθεσε με νόημα: «Ας μελετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους και επιτέλους ας γίνει αυτό μία ευκαιρία όλοι αυτοί οι άνθρωποι που λέτε κύριε Παπαδογιάννη να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία τώρα.»

Κόκκινα δάνεια
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως «Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα αλλά δεν το έχουμε λύσει ακόμα», προσθέτοντας ότι «Τα κόκκινα δάνεια ακόμα είναι 30% του συνόλου ή 47 δισεκατομμύρια. Είναι πάρα πολύ υψηλά ακόμα είναι 12 φορές υψηλότερα από ότι είναι στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ακόμη, τόνισε ότι «Η πανδημία επίσης θα αφήσει κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε πει ότι θα είναι 8 με 10 δισεκατομμύρια. Μακάρι να είναι λιγότερο. Θα πρέπει να δούμε πόσα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν μετά την πανδημία να μη βλέπουμε το σήμερα που ακόμα και σήμερα το δημόσιο στηρίζει. Πρέπει να δούμε όταν θα αρθεί η κρατική βοήθεια πόσο θα είναι τα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα, εμφανίζεται θετικός για τις αυξήσεις κεφαλαίου και ενθαρρύνει και τις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν, ενώ βάζει τέλος στην κουβέντα περί συγχωνεύσεων: «Δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. «Τέσσερις είναι πολύ λίγες. Ελέγχουν πάνω από το 96-97% του τραπεζικού συστήματος. Νομίζω δεν είναι λογικό να υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες, να φτιάξουμε τράπεζες οι οποίες θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικά. Στις νέες τεχνολογίες για παράδειγμα, νέα προϊόντα. Εκεί νομίζω υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.»

Bad bank
Αναφορικά με την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία asset management company και τη συνεργασία με την κυβέρνηση: «Όχι, δεν έχουμε ποτέ καθίσει όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Η κυβέρνηση βεβαίως πήρε συμβούλους και αξιολόγησε την πρότασή μας», ενώ άφησε κάποιες αιχμές προς την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απλώς είδα τη δήλωση κάποιου στελέχους της κυβέρνησης ότι θεωρείται ακριβή λύση. Δεν συμφωνούμε σ’ αυτό, οι δικές μας οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για τον Έλληνα φορολογούμενο αυτή είναι η αποτελεσματικότερη λύση.».

Για αυτό και πρόσθεσε ότι «Προτείναμε μία λύση που όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να εκκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια και κυρίως μαζί να λύσει και το άλλο πρόβλημα που είναι ένα δίδυμο πρόβλημα στην Ελλάδα που δεν το έχουν οι άλλες χώρες στο βαθμό που το έχουμε εμείς, αυτό που είπατε πριν την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Κάναμε την πρόταση διότι αυτή θεωρούσαμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εδώ να βοηθήσει, η λύση αυτή υπάρχει. Εάν χρειαστεί εδώ είμαστε να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί.»

Πόροι 75 δισ. ευρώ
Για το κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε «Θα σας πω με ποδοσφαιρικούς όρους. Η μπάλα είναι στη δική μας περιοχή τώρα. Η κυβέρνηση μετά από μία σωστή διαπραγμάτευση μπόρεσε και εξασφάλισε γύρω στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν προσθέσουμε και τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ, τότε μιλάμε για μια εισροή πόρων της τάξης των 75 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 6-7 χρόνια. Επαφίεται σε εμάς να απορροφήσουμε αυτά τα ποσά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να πραγματοποιήσουμε τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να αυξηθεί η παραγωγικότητα». Τέλος πρόσθεσε « Το ερώτημα είναι να απορροφηθούν εγκαίρως, να δημιουργηθούν οι πολλαπλασιαστές ούτως ώστε να ωφεληθεί όλη η οικονομία να μη γίνει δηλαδή μία οικονομία δύο ταχυτήτων που ορισμένοι τομείς θα τρέχουν και ορισμένοι τομείς θα μείνουν πίσω».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr