Γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες

0
339
γεύμα-μητσοτάκη-ερντογάν-στην-κωνστα

Ξεκίνησε προ ολίγου το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριακο Μητσοτακη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και κατά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλίες. Τη Δευτέρα ο Καγκελάριος θα μεταβεί στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο και αναμένεται να κομίσει το κοινό μήνυμα για αποχή από επιθετικότητα και παράνομες γεωτρήσεις, προκειμένου σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή.

-Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr