Γιορτή σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, εορτολόγιο: Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

0
153
γιορτή-σήμερα-29-σεπτεμβρίου-εορτολόγι

Εορτολόγιο: Κυριάκος.
29 Σεπτεμβρίου: Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής – Ο Όσιος Κυριακός ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «ὑπομονήν, πραότητα» (Α’ προς Τιμόθεον, στ’ 11).

Γι’ αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Τη μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο. Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο καλλιεργούσε τις αρετές του, ώσπου κάποια στάση που έγινε στη Λαύρα του Ευθυμίου τον ανάγκασε να πάει στη Λαύρα του Σουκά. Εκεί 40 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε την επιστασία του Σκευοφυλακίου.

Εκείνο που τον διέκρινε απέναντι στους συμμοναστές του, ήταν ο γαλήνιος τρόπος με τον όποιο τους αντιμετώπιζε, γι’ αυτό και ήταν παράδειγμα προς μίμηση από όλους. Εβδομήντα χρονών ο Κυριακός, έφυγε κι από εκεί και με υπομονή γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση. Τελικά, πέθανε 107 χρονών, και σε όλους έμεινε η ενθύμηση του ασκητή, που έδειχνε «πραότητα πρὸς πάντας ἀνθρώπους» (Προς Τίτον, γ’ 2). Πραότητα, δηλαδή, σ’ όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστῷ ἠκολούθησας, καταλιπῶν τὰ τῆς γῆς, καὶ βίον ἰσάγγελον, ἐπολιτεύσω σαφῶς, ὡς ἄσαρκος Ὅσιε, σὺ γὰρ ἐν ταὶς ἐρήμοις, προσχωρῶν θείω πόθω, σκίλλη πίκρα τὴν πάλαι, πικρᾶν γεῦσιν ἀπώσω. Διὸ Κυριακὲ θεοφόρε, ἀξίως δεδόξασαι.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφαγισθέντος .
Τῆς ἐρήμου πολίτης καὶ ἐν σώματι ἄγγελος, καὶ θαυματουργὸς ἀνεδείχθης, θεοφόρε Πατὴρ ἡμῶν Κυριακέ· νηστείᾳ ἀγρυπνίᾳ προσευχῇ, οὐράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τοὺς νοσοῦντας, καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ἀπαλῶν ἐξ ὀνύχων τῷ Χριστῷ ἠκολούθησας, τὴν ἀγγελικὴν πολιτείαν ὁλοτρόπως ἑλόμενος· διὸ ἐν ταῖς ἐρήμοις προσχωρῶν, τῶν θείων ἠξιώθης δωρεῶν, θεραπεύων πᾶσαν νόσον Κυριακέ, τῶν πίστει προσιόντων σοι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τὴ ὑπερμάχω.
Ὡς ὑπερμάχω κραταιῶ καὶ ἀντιλήπτορι, ἡ σὲ τιμώσα ἱερὰ Λαύρα ἑκάστοτε, ἑορτάζει τὰ μνημόσυνα ἐτησίως, Ἀλλ’ ὡς ἔχων παρρησίαν πρὸς τὸν Κύριον, ἐξ ἐχθρῶν ἐπεμβαινόντων ἠμᾶς φρούρησον, ἶνα κράζωμεν, Χαίροις Πάτερ τρισόλβιε.

Μεγαλυνάριον
Ἄστρον ἐκ Κορίνθου ἀναφανείς, ἐν τῇ Παλαιστίνῃ, διαλάμπεις ἀσκητικῶς, καὶ καταπυρσεύεις, Χριστοῦ τὴν Ἐκκλησίαν, Κυριακὲ θεόφρον, τοῖς σοῖς παλαίσμασι.

Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τῆς ἄνω ἐφιέμενος, ὑπερκοσμίου ζωῆς, τοῦ κόσμου τὴν τερπνότητα, ὡς διαπίπτουσαν, κατέλιπες Ὅσιε· ὅθεν ἐν ταῖς ἐρήμοις, καὶ σπηλαίοις οἰκήσας, πόλεως οὐρανίου, ἀνεδείχθης πολίτης, ἐν ᾗ τῶν ἐκτελούντων τὴν σήν, μνήμην μνημόνευε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

61 π.Χ. – Στα 45α γενέθλιά του ο Πομπήιος εορτάζει τον τρίτο του θρίαμβο, για τις νίκες του εναντίον των πειρατών και το τέλος των Μιθριδατικών Πολέμων.
1227 – Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν αφορίζεται από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄ επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του να συμμετάσχει στις σταυροφορίες.
1364 – Οι αγγλικές δυνάμεις νικούν τις γαλλικές στη μάχη του Ορέ στη Βρετάνη.
1578 – Ιδρύεται από τους Ισπανούς η πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγουσιγάλπα.
1684 – Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι καταλαμβάνει την Πρέβεζα από τους Οθωμανούς.
1687 – Οι Οθωμανοί παραδίδουν τη βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραντσέσκο Μοροζίνι.
1717 – Σεισμός χτυπά την Αντίγουα Γουατεμάλα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής της πόλης και κάνοντας τις αρχές να σκεφτούν τη μετακίνηση της πρωτεύουσας σε διαφορετική πόλη.
1789 – Το Υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί για πρώτη φορά τακτικό στρατό με δύναμη μερικών εκατοντάδων ανδρών.
1829 – Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
1853 – Ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ καταστρέφει ότι άφησε ο προηγούμενος σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην Θήβα.
1911 – Ιταλοτουρκικός Πόλεμος: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1918 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βουλγαρία υπογράφει ανακωχή.
1923 – Η Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή: Η Μεγάλη Βρετανία αναλαμβάνει επίσημα τον έλεγχο της Παλαιστίνης.
1938 – Υπογράφεται η Συμφωνία του Μονάχου μεταξύ της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας διακανονίζοντας τη διαμάχη για τη Σουδητία υπέρ της Γερμανίας. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία δεν προσκλήθηκαν.
1940 – Δύο αεροσκάφη Avro Anson συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, μετά τη σύγκρουση παραμένουν κολλημένα το ένα με το άλλο και στη συνέχεια προσγειώνονται μαζί με ασφάλεια.
1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ολοκαύτωμα στο Κίεβο. Τα γερμανικά Einsatzgruppen αρχίζουν τις εκτελέσεις στο Μπάμπι Γιαρ.
1943 – Οι Γερμανοί εκτελούν, καθ’ υπόδειξη των Τσάμηδων, 49 Έλληνες προκρίτους στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1944 – Οι Γερμανοί πυρπολούν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του Πυριτιδοποιείου, ενώ παράλληλα εκτελούν ή καίνε ζωντανούς άνω των 100 κατοίκους της περιοχής.
1954 – Υπογράφεται η σύμβαση για την ίδρυση του CERN.
1957 – Έκρηξη στο σοβιετικό πυρηνικό εργοστάσιο του Μαγιάκ, στο Τσελιάμπινσκ, απελευθερώνει ραδιενέργεια.
1966 – Διαρρέει στον Τύπο το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Παραπέμπονται 28 από τους 30 προφυλακισμένους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων οι συνταγματάρχες Αλέξανδρος Παπατέρπος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος Χονδροκούκης, οι λοχαγοί Τάκης Παπαγεωργόπουλος, Αριστείδης Μπουλούκος κ.α. Από τα πολιτικά πρόσωπα, οι κατηγορίες στρέφονται κυρίως εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και, κατά δεύτερο λόγο, εναντίον των Παύλου Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Στυλιανού Χούτα.
1968 – Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας για το σχέδιο Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψηφίζει «ναι», ενώ μόνο το 7,79% ψηφίζει «όχι».
1971 – Το Ομάν προσχωρεί στον Αραβικό Σύνδεσμο.
1972 – Η Ιαπωνία συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά τη διακοπή των επίσημων διπλωματικών της σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κίνας.
1978 – Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄ έχοντας υπηρετήσει μόλις 33 μέρες ως επίσκοπος Ρώμης. Αποτέλεσε τον πρώτο Πάπα που προήλθε από την εργατική τάξη.
1988 – Διαστημικό Λεωφορείο: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή STS-26, την πρώτη μετά την τραγωδία του Τσάλλεντζερ.
1990 – Πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση το Lockheed YF-22, το οποίο θα εξελιχθεί αργότερα στο F-22 Raptor.
1991 – Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, που κατέχει τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική Βουλή της Βρέμης.
1992 – Ο Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος κερδίζει τις εκλογές στην Αγκόλα.
1992 – Παραιτείται ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Φερνάντο Κόλορ ντι Μέλο.
1992 – Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
1992 – Στην Αίγυπτο, μητέρα 200 κιλών γεννά κοριτσάκι επτά κιλών.
1993 – Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
1994 – Το ΝΑΤΟ επισημοποιεί το διορισμό του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Βίλι Κλάες στο αξίωμα του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.
1994 – Στην Ινδία, η κυβέρνηση δίνει εντολή να κλείσουν σχολεία και κινηματογράφοι για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανούκλας.
1995 – Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο μεγάλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης σε ηλικία 38 ετών.
1995 – Οι σεισμολόγοι της ευρωπαϊκής επιτροπής πρόβλεψης σεισμών χαρακτηρίζουν ασαφείς τις προβλέψεις της συσκευής ΒΑΝ.
1998 – Νέος Πρωθυπουργός στην Αλβανία αναλαμβάνει ο Παντελί Μάικο, που γίνεται σε ηλικία 30 ετών ο νεότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη.
2002 – Έπειτα από πολιορκία δέκα ημερών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ βγαίνει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, χαρακτηρίζοντας «τέχνασμα» την αποχώρηση των Ισραηλινών. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη.
2002 – Ο λαός της Σερβίας προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, πριν δύο χρόνια. Η συμμετοχή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (57%).
2002 – Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίζει ως στρατιωτικούς στόχους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
2004 – Ο αστεροειδής 4.179 Τουτάτης περνάει εντός 1 εκατομ. μιλίων από τη Γη (είναι ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής που περνάει κοντά στη Γη).
2004 – Επιτυχής είναι η πτήση του διαστημικού οχήματος SpaceShipOne , το οποίο κερδίζει και το βραβείο Burt Rutan Ansari X.
2004 – Νέος Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.
2005 – Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία, το 97% ψηφίζει υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και χορήγησης αμνηστίας.
2006 – Από συντριβή βραζιλιάνικου αεροσκάφους «Μπόινγκ 737» της Γκολ Τρανσπόρτες Αερέος στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας, βρίσκουν το θάνατο όλοι (συνολικά 155) οι επιβαίνοντες.
2015 – Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο με σκορ 2-3 έπι της Άρσεναλ,η οποία ήταν η πρώτη του Ολυμπιακού στην Αγγλία για το Champions League.

Γεννήσεις
106 π.Χ. – Πομπήιος, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός
1240 – Μαργαρίτα της Αγγλίας, βασίλισσα της Σκωτίας
1276 – Χριστόφορος Β’, βασιλιάς της Δανίας
1509 ή 1511 – Μιχαήλ Σερβέτος, Ισπανός θεολόγος, ιατρός και χαρτογράφος
1547 – Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας
1548 – Γουλιέλμος Ε΄, δούκας της Βαυαρίας
1561 – Άντριαν φαν Ρόομεν, Φλαμανδός μαθηματικός
1571 – Καραβάτζιο, Ιταλός ζωγράφος
1703 – Φρανσουά Μπουσέ, Γάλλος ζωγράφος
1758 – Οράτιος Νέλσον, Άγγλος ναύαρχος
1820 – Ερρίκος Ε’, βασιλιάς της Γαλλίας
1864 – Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, Ισπανός συγγραφέας και φιλόσοφος
1881 – Λούντβιχ φον Μίζες, Αυστριακός οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος
1898 – Χρίστο Σμύρνενσκι, Βούλγαρος ποιητής
1901 – Ενρίκο Φέρμι, Ιταλός φυσικός
1904 – Γκριρ Γκάρσον, Αγγλίδα ηθοποιός
1912 – Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ιταλός σκηνοθέτης
1913 – Τρέβορ Χάουαρντ, Άγγλος ηθοποιός
1919 – Μαζάο Τακεμότο, Ιάπωνας αθλητής
1922 – Λίζαμπεθ Σκοτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1930 – Κόλιν Ντέξτερ, Άγγλος συγγραφέας
1932 – Ρόμπερτ Μπέντον, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
1933 – Σαμόρα Ματσέλ, πρόεδρος της Μοζαμβίκης
1936 – Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός πολιτικός
1942 – Μπιλ Νέλσον, Αμερικανός πολιτικός
1943 – Λεχ Βαλέσα, Πολωνός πολιτικός
1945 – Ναντέζντα Τσίζοβα, Ρωσίδα σφαιροβόλος
1949 – Γιώργος Νταλάρας, Έλληνας τραγουδιστής
1951 – Μιτσέλ Μπατσελέ, Χιλιανή πολιτικός
1951 – Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, Ιταλός πολιτικός
1952 – Ρος Ντέιλι, Ιρλανδός μουσικός
1956 – Σεμπάστιαν Κόου, Άγγλος πολιτικός
1957 – Σωκράτης Μάλαμας, Έλληνας τραγουδοποιός
1960 – Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Έλληνας ηθοποιός
1961 – Τζούλια Γκίλαρντ, Αυστραλή πολιτικός
1964 – Μπουγιάρ Νισάνι, Αλβανός πολιτικός
1964 – Πέτρος Ταμπούρης, Έλληνας μουσικός
1968 – Άλεξ Σκόλνικ, Αμερικανός κιθαρίστας
1973 – Φοίβος Δεληβοριάς, Έλληνας τραγουδοποιός
1976 – Αντρέι Σεβτσένκο, Ουκρανός ποδοσφαιριστής
1980 – Ζακάρι Λεβί, Αμερικανός ηθοποιός
1981 – Αριστείδης Γαλανόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1985 – Ντάνι Πεδρόσα, Ισπανός μοτοσικλετιστής
1988 – Κέβιν Ντουράντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι
855 – Λοθάριος Α΄, αυτοκράτορας των Ρωμαίων
1186 – Γουλιέλμος, αρχιεπίσκοπος της Τύρου
1360 – Ιωάννα Α΄ της Ωβέρνης, βασίλισσα της Γαλλίας
1530 – Αντρέα ντελ Σάρτο, Ιταλός ζωγράφος
1560 – Γουσταύος Α’, βασιλιάς της Σουηδίας
1833 – Φερδινάνδος Ζ’, βασιλιάς της Ισπανίας
1902 – Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας
1908 – Ζουακίμ Μαρία Μασάντου ντε Ασσίς, Βραζιλιάνος συγγραφέας
1913 – Ρούντολφ Ντίζελ, Γερμανός μηχανικός
1929 – Βασίλειος Γ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1929 – Γιάννης Ψυχάρης, Έλληνας συγγραφέας και γλωσσολόγος
1930 – Ιλιά Ρέπιν, Ρώσος ζωγράφος
1936 – Αλφόνσος Κάρλος των Βουρβόνων, διεκδικητής του ισπανικού και του γαλλικού θρόνου
1952 – Σωτήρης Σκίπης, Έλληνας ποιητής
1967 – Κάρσον ΜακΚάλλερς, Αμερικανίδα συγγραφέας
1973 – Ουίσταν Ώντεν, Άγγλος ποιητής
1978 – Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄
1979 – Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα, πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας
1981 – Μπιλ Σάνκλι, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1982 – Γεώργιος Τζαμαλούκας, Έλληνας πολιτικός
1988 – Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Ελληνίδα λαογράφος
1995 – Αλέξης Μπίστικας, Έλληνας σκηνοθέτης
1995 – Κώστας Παπαχρήστος, Έλληνας ηθοποιός
1997 – Ρόι Λίχτενσταϊν, Αμερικανός ζωγράφος
2003 – Θεόδωρος Μπαγλανέας, Έλληνας αντιστασιακός και πολιτικός
2007 – Γκιούλα Ζιβότσκι, Ούγγρος σφυροβόλος
2007 – Μπάμπης Τσετίνης, Έλληνας τραγουδιστής
2009 – Σπεράντζα Βρανά, Ελληνίδα ηθοποιός
2010 – Τόνι Κέρτις, Αμερικανός ηθοποιός
2012 – Ήβη Καμάργο, Βραζιλιάνα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr