Γιορτή σήμερα 4 Άυγούστου, εορτολόγιο: Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

0
237
γιορτή-σήμερα-4-άυγούστου-εορτολόγιο-ά

Εορτολόγιο: Μαξιμιλιανός Ξακουστός, Εξακουστοδιανός, Εξακουστωδιανός, Εξακουστός, Ξακουστή.
4 Άυγούστου: Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω – Οι Άγιοι Επτά Παίδες, τα ονόματα των οποίων είναι: Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος (ή Ιωάννης), Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός, έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.).

Όταν ξέσπασαν απηνείς διωγμοί κατά των Χριστιανών, οι επτά παίδες μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, εγκατέλειψαν την πόλη και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά μέχρι να τελειώσει ο διωγμός. Έτσι δεν θα αναγκάζονταν να αρνηθούν την πίστη τους. Όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν στο καταφύγιό τους, προσευχήθηκαν στο Θεό κατά την διάρκεια της νύχτας να πεθάνουν για να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους. Ο Θεός εισάκουσε τη δέηση τους και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. Ο βασιλιάς ανακάλυψε την κρυψώνα τους και διέταξε να φραγεί με μία μεγάλη πέτρα η είσοδος της σπηλιάς.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, έκανε την εμφάνισή της στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. Εκείνη, λοιπόν, την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου , γεγονός ανεξήγητο. Ανέκριναν το παιδί, που ήταν ο Iάμβλιχος και τους οδήγησε στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείω Πνεύματι, ἀφθαρτισθέντες, πολυχρόνιον, ἤνυσαν ὕπνον, οἱ ἐν Ἐφέσῳ ἐπτάριθμοι Μάρτυρες, καὶ ἀναστάντες πιστοὺς ἐβεβαίωσαν, τὴν τῶν ἀνθρώπων κοινὴν ἐξανάστασιν ὅθεν ἅπαντες, συμφώνως τούτους τιμήσωμεν, δοξάζοντες Χριστὸν τὸν πολυέλεον.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Οἱ τὰ τοῦ κόσμου ὡς φθαρτὰ παριδόντες, καὶ τὰς ἀφθάρτους δωρεὰς εἰληφότες, διαφθορᾶς διέμειναν θανόντες παρεκτός· ὅθεν ἐξανίστανται, μετὰ πλείονας χρόνους, ἅπασαν ἐνθάψαντες, δυσμενῶν ἀπιστίαν· οὓς ἐν αἰνέσει σήμερον πιστοί, ἀνευφημοῦντες, Χριστὸν ἀνυμνήσωμεν.

Μεγαλυνάριον
Δόγμα ἀκυροῦται νεκροποιόν· οἱ γὰρ θεῖοι Παῖδες, ἀναστάντες ἐκ τῶν νεκρῶν, ἐδήλωσαν πᾶσι, τὴν μέλλουσαν γενέσθαι, ἐν τῇ ἐσχάτῃ ὥρᾳ, βροτῶν ἀνάστασιν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

70μ.Χ.: Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ρωμαίων καταστρέφουν τον δεύτερο ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ.

1693: Ο μοναχός του τάγματος των Βενεδικτίνων Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια παρόλο που αυτό που έφτιαξε δεν είχε καμία σχέση με τον σημερινό αφρώδη οίνο.

1789: Τα μέλη της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης της Γαλλίας ορκίζονται να δώσουν τέλος στη φεουδαρχία και να παραιτηθούν των προνομίων τους.

1821: Οι Άτκινσον & Αλεξάντερ εκδίδουν για πρώτη φορά την Σαββατιάτικη Evening Post ως εβδομαδιαία εφημερίδα.

1865: Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

1914: Η Γερμανία επιτίθεται στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις δύο χώρες να απαντούν κηρύσσοντας πόλεμο στη Γερμανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους.

1936: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς διαλύει τη Βουλή χωρίς να προκηρύξει εκλογές, αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος και εγκαθιδρύει δικτατορία επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών.

1944: Με πληροφορία ενός Ολλανδού δοσίλογου, η Γκεστάπο οδηγείται σε μια αποκλεισμένη περιοχή του Άμστερνταμ, όπου σε μια αποθήκη εντοπίζουν και συλλαμβάνουν τη γνωστή για το ημερολόγιό της Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους.

1958: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το περιοδικό μουσικής ύλης Billboard Hot 100.

1995: Ξεκινά στην Κροατία η Επιχείρηση Καταιγίδα.

Γεννήσεις

1792: Πέρσι Μπις Σέλεϊ, Άγγλος ρομαντικός ποιητής.

1821: Λουί Βιτόν, Γάλλος ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ.

1900: Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ η βασιλομήτωρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

1901: Λουίς Άρμστρονγκ, Αμερικανός τρομπετίστας από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ.

1929: Γιάσερ Αραφάτ, πλήρες όνομα Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό όνομά του, ηγετική μορφή του παλαιστινιακού αγώνα και πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου.

1955: Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

1961: Μπαράκ Ομπάμα, Αμερικανός δικηγόρος και 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1962: Πολ Ρέινολντς, Βρετανός τραγουδιστής μέλος του συγκροτήματος A Flock of Seagulls.

1975: Νίκος Λυμπερόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1982: Ρομπίνιο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1875: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Δανός διαχρονικός παραμυθάς.

1990:  Έτορε Μαζεράτι, Ιταλός επιχειρηματίας. Μαζί με τον αδελφό του ίδρυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το επώνυμό τους.

1991: Νικηφόρος Βρεττάκος, Έλληνας ποιητής.

2006: Βασίλης Καζάκος, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr