Γιορτή σήμερα 6 Δεκεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Νικόλαος

0
24
γιορτή-σήμερα-6-δεκεμβρίου-εορτολόγιο

Εορτολόγιο: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ * Μυριαλλής.
6 Δεκεμβρίου: Άγιος Νικόλαος – Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός – Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

Περί των Ιερών Λειψάνων του Αγίου

Ο τάφος του Αγίου Νικολάου στη Βασιλική του Μπάρι, ανοίχθηκε αναγκαστικά το 1953 μ.Χ., κατά την διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών, την νύκτα της 5ης προς 6ης Μαΐου. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Πάπα, με Πρόεδρο τον τότε Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι Ερρίκο Νικόδημο, στην οποία ανατέθηκε η κανονική αναγνώριση των λειψάνων του τάφου. Παράλληλα ο αναγνωριστικός έλεγχος και η καταμέτρηση των οστών ανατέθηκε στον Καθηγητή της Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Λουΐτζι Μαρτίνο και τον βοηθό του Γιατρό Αλφρέντο Ρουγγίερι.

Τα Λείψανα μέσα στη λάρνακα έπλεαν σέ ένα διαυγές, άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο είχε βάθος τρία περίπου εκατοστά. Η εξέταση του υγρού αυτού από τα Ινστιτούτα Χημείας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Μπάρι απέδειξε, ότι επρόκειτο για καθαρό νερό, ελεύθερο από άλατα και στείρο από μικροοργανισμούς! Η έρευνα απέδειξε, ότι το υγρό αυτό προήρχετο από τις μυελοκυψέλες των σπογγωδών οστέων!

Η τρίτη ιστορικά ανακομιδή έγινε την νύκτα της 7ης προς 8ης Μαΐου 1957 μ.Χ., με σκοπό νέα αναγνώριση, καταμέτρηση, ανατομική και ανθρωπολογική μελέτη, πριν την οριστική κατάθεση στην λάρνακα, μετά το πέρας των αναστηλωτικών εργασιών. Στην ιατρική ομάδα συμμετείχε την φορά αυτή και ο Γιατρός Λουΐτζι Βενέζια. Τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής εξετάσεως των Ιερών Λειψάνων υπήρξαν εντυπωσιακά. Διαπιστώθηκε, ότι ανήκαν σέ ένα και το αυτό άτομο και μάλιστα σε άνδρα που είχε ύψος 1.67 περίπου, τρεφόταν κυρίως με φυτικά προϊόντα και πέθανε σε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Το άτομο αυτό ανήκε στην λευκή Ινδοευρωπαϊκή φυλή.

Η κατάσταση ορισμένων οστών έδειξε ακόμη, ότι το άτομο στο οποίο ανήκαν, πρέπει να είχε υποφέρει πολύ κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, που του άφησαν σημάδια στην υπόλοιπη ζωή του. Η αγκυλωτική σπονδυλοαθρίτιδα και η διάχυτη ενδοκρανιακή υπερόστωση, πρέπει να κληρονομήθηκαν από κάποια υγρή φυλακή, όπου πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία.

Η ιχνογραφική ανάπλαση του προσώπου, με την μέθοδο της υπερσκελετικής αναπλάσεως των μαλακών μερών της κεφαλής, απέδωσε επίσης θεαματικά αποτελέσματα. Τα σχετικά ιχνογραφήματα που δημοσίευσε ο Καθηγητής Μαρτίνο, βρίσκονται σε συμφωνία με τις παλαιότερες απεικονίσεις του Αγίου, εκείνη της Αγίας Μαρίας της Πρώτης (στη Ρώμη, 8ος ή 9ος αιώνας μ.Χ.) και αυτή του Παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου, στον Ναό του Αγίου Μάρκου (στη Βενετία, ψηφιδωτό του 12ου αιώνα μ.Χ.).

Δηλαδή, με τις εξετάσεις των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πιστοποιήθηκε η γνησιότητά τους, αποδείχθηκε επιστημονικά η μυροβλυσία του και επίσης ότι η πάροδος του χρόνου δεν άμβλυνε την μνήμη των βασικών χαρακτηριστικών της μορφής του, όπως τα διέσωσε η Ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση (πρόσωπο ασκητικό, ευγενικό, με αρμονικές αναλογίες, υψηλό και πλατύ μέτωπο, μεγάλα μάτια – ελαφρά βαθουλωτά – έντονα ζυγωματικά, φαλάκρα). (Βλ. Αντ. Μάρκου, «Τα Λείψανα του Αγ. Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας και οι ιστορικές τους περιπέτειες»· Περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Λευκωσίας, φ. 44/1994, σελ. 98 – 106· αγγλική έκδοση από το Κέντρο Παραδοσιακών Ορθοδόξων Σπουδών Έτνας Καλιφορνίας, 1994).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἐν τοῖς Μύροις Ἅγιε, ἱερουργὸς ἀνεδείχθης· τοῦ Χριστοῦ γὰρ Ὅσιε, τὸ Εὐαγγέλιον πληρώσας, ἔθηκας τὴν ψυχήν σου ὑπὲρ λαοῦ σου, ἔσωσας τοὺς ἀθώους ἐκ τοῦ θανάτου· διὰ τοῦτο ἡγιάσθης, ὡς μέγας μύστης Θεοῦ τῆς χάριτος.

Ὁ Οἶκος
Ἀνυμνήσωμεν νῦν τὸν Ἱεράρχην ᾄσμασι, τὸν ἐν Μύροις λαοὶ ποιμένα καὶ διδάσκαλον, ἵνα ταῖς πρεσβείαις αὐτοῦ ἐλλαμφθῶμεν· ἰδοὺ γὰρ ὤφθη ὅλος καθάρσιος, ἀκήρατος πνεύματι, Χριστῷ προσάγων θυσίαν ἄμωμον, τὴν εἰλικρινῆ καὶ Θεῷ εὐπρόσδεκτον, ὡς ἱερεὺς κεκαθαρμένος τῇ ψυχῇ καὶ τῇ σαρκί· ὅθεν ὑπάρχει ἀληθῶς, τῆς Ἐκκλησίας προστάτης, καὶ ὑπέρμαχος ταύτης, ὡς μέγας μύστης Θεοῦ τῆς χάριτος.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Ποταμὸν ἰαμάτων ὑπερχειλῆ, καὶ πηγήν σε θαυμάτων ἀνελλιπῆ, ἔδειξε Νικόλαε, τοῦ ἐλέους ἡ ἄβυσσος· οἱ γὰρ βαρείαις νόσοις, πικρῶς πιεζόμενοι, καὶ συμφοραῖς τοῦ βίου, δεινῶς ἐταζόμενοι, πάσης ἀθυμίας, ἀκεσώδυνον ὄντως, εὑρίσκουσι φάρμακον, τὴν θερμήν σου ἀντίληψιν· διὰ τοῦτο βοῶμέν σοι· Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

963 – Ο Λέων Η΄ γίνεται αντίπαπας της Ρώμης.
1060 – Ο Μπέλα Α΄ στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.
1240 – Οι Μογγόλοι με επικεφαλής τον Μπατού καταλαμβάνουν το Κίεβο.
1534 – Ισπανοί άποικοι με επικεφαλής τον Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάσαρ ιδρύουν το Κίτο στον Ισημερινό.
1648 – Η εκκαθάριση του Πράιντ: Ο συνταγματάρχης Τόμας Πράιντ συλλαμβάνει τα μέλη του κοινοβουλίου που υποστηρίζουν τον βασιλιά Κάρολο Α΄ της Αγγλίας, προκειμένου να προχωρήσει η δίκη του βασιλιά.
1745 – Ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ αρχίζει την υποχώρησή του κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Ιακωβιτών.
1768 – Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της Encyclopædia Britannica.
1865 – Επικυρώνεται η 13η τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία απαγορεύεται η δουλεία.
1877 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Washington Post.
1884 – Ολοκληρώνεται το Μνημείο του Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον.
1904 – Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα παρεμβαίνουν στο νότιο ημισφαίριο αν οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής αποδεικνύονται ανίκανες ή ασταθείς.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Κεντρικές Δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βουκουρέστι.
1917 – Η Φινλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.
1917 – Έκρηξη στο Χάλιφαξ: Έκρηξη πυρομαχικών κοντά στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία, σκοτώνει περίπου 2.000 άτομα.
1921 – Υπογράφηκε η Αγγλοϊρλανδική συνθήκη (1921) στο Λονδίνο από εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρωθυπουργός David Lloyd George, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Βρετανών αντιπροσώπων) και εκπρόσωπους της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.
1940 – Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο.
1944 – Ξεκινά η Μάχη του Μακρυγιάννη μεταξύ της Χωροφυλακής και του ΕΛΑΣ κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών.
1953 – Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ ολοκληρώνει το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του Λολίτα.
1956 – Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1956 στη Μελβούρνη, διεξάγεται βίαιος αγώνας υδατοσφαίρισης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ε.Σ.Σ.Δ. με φόντο την Ουγγρική Επανάσταση του 1956.
1973 – Εικοστή πέμπτη τροπολογία: Η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) με 387 ψήφους έναντι 35 επικυρώνει τον Τζέραλντ Φορντ ως αντιπρόεδρο των Η.Π.Α.
1978 – Επικυρώνεται με δημοψήφιμα το Σύνταγμα της Ισπανίας.
2008 – Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφονεί τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Ακολουθούν επεισόδια σε όλη την Ελλάδα.
Γεννήσεις
1285 – Φερδινάνδος Δ΄, βασιλιάς της Καστίλης
1421 – Ερρίκος ΣΤ΄, βασιλιάς της Αγγλίας
1478 – Μπαλντασσάρε Καστιλιόνε, Ιταλός διπλωμάτης και συγγραφέας
1586 – Νικκολό Τσούκκι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός
1609 – Νικόλαος Φραγκίσκος της Λωρραίνης
1778 – Ζοζέφ Λουί Γκαι-Λυσάκ, Γάλλος χημικός και φυσικός
1792 – Γουλιέλμος Β΄, βασιλιάς των Κάτω Χωρών
1835 – Γερμανός Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1841 – Φρεντερίκ Μπαζίλ, Γάλλος ζωγράφος
1845 – Σπυρίδων Βασιλειάδης, Έλληνας συγγραφέας
1848 – Γιόχαν Παλίζα, Αυστριακός αστρονόμος
1849 – Σαϊόντζι Κιμμότι, Ιάπωνας πολιτικός
1874 – Λισιέν Ντεμανέ, Γάλλος αθλητής της γυμναστής
1890 – Χάινριχ Τσίμερ, Γερμανός ινδολόγος
1901 – Νίκος Δενδραμής, Έλληνας ηθοποιός
1904 – Εύα Κιουρί-Λαμπουίς, Γαλλίδα δημοσιογράφος και πιανίστρια
1917 – Καμάλ Τζουμπλάτ, Λιβανέζος πολιτικός
1929 – Νικόλαους Χάρνονκουρτ, Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας
1933 – Γιάννης Κεφαλογιάννης, Έλληνας πολιτικός
1934 – Νικ Μπόκβινκελ, Αμερικανός παλαιστής
1948 – Μάριους Μύλλερ-Βέστερνχαγκεν, Γερμανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1949 – Φερεϊντούν Φαριάντ, Ιρανός συγγραφέας
1953 – Παύλος Τσίμας, Έλληνας δημοσιογράφος
1956 – Ράντι Ρόουντς, Αμερικανός κιθαρίστας (Quiet Riot)
1967 – Μαριάννα Τουμασάτου, Ελληνίδα ηθοποιός
1971 – Ράιαν Ουάιτ, Αμερικανός ακτιβιστής
1976 – Αλίσια Ματσάδο, Βενεζουελανή ηθοποιός και μοντέλο
1976 – Πάολο Μενεγκούτσι, Ελβετός τραγουδιστής
1979 – Τιμ Κέιχιλ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1979 – Σπύρος Καλίκας, Έλληνας επιχειρηματίας, αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων
1984 – Σοφία, πριγκίπισσα της Σουηδίας
1985 – Άρης Γρηγοριάδης, Έλληνας κολυμβητής
1985 – Ντούλσε Μαρία, Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός
1987 – Τζακ ΝτεΣένα, Αμερικανός ηθοποιός
1994 – Γιάννης Αντετοκούνμπο, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1994 – Toquel, Αλβανός ράπερ
Θάνατοι
343 – Άγιος Νικόλαος
884 – Καρλομάν Β΄, Φράγκος βασιλιάς
1185 – Αλφόνσος Α΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1352 – Πάπας Κλήμης ΣΤ΄
1562 – Γιαν φαν Σκόρελ, Ολλανδός ζωγράφος
1613 – Άντον Πραιτόριους, Γερμανός ιερέας
1653 – Θεοδόσιος της Μπραγκάνσα, πρίγκιπας της Βραζιλίας
1759 – Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας, δούκισσα της Πάρμας
1779 – Ζαν Μπατίστ Σιμεόν Σαρντέν, Γάλλος ζωγράφος
1805 – Νικολά-Ζακ Κοντέ, Γάλλος ζωγράφος και εφευρέτης
1878 – Θεόδωρος Βρυζάκης, Έλληνας ζωγράφος
1882 – Άντονι Τρόλοπ, Άγγλος συγγραφέας
1889 – Τζέφερσον Ντέηβις, Αμερικανός πολιτικός
1892 – Βέρνερ φον Ζίμενς, Γερμανός επιχειρηματίας
1910 – Σπήλιος Πασαγιάννης, Έλληνας συγγραφέας
1949 – Χάντυ Ουΐλιαμ Λεντμπέτερ, Αμερικανός μουσικός
1968 – Άρτεμις Κυπαρίσση, Ελληνίδα υψίφωνος
1982 – Αθανάσιος Γκελεστάθης, Έλληνας πολιτικός
1984 – Φούλα Χατζιδάκη, Ελληνίδα συγγραφέας
1989 – Παύλος Ζάννας, Έλληνας συγγραφέας
1990 – Παύλος Σιδηρόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
2006 – Μπέτυ Μοσχονά, Ελληνίδα ηθοποιός
2008 – Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ελληνας μαθητής
2012 – Μιγκέλ Άμπια Μπιτέο Μπορικό, πρωθυπουργός της Ισημερινής Γουινέας
2014 – Ραλφ Μπάερ, Γερμανός εφευρέτης
2017 – Δημήτρης Ντουνιάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr