Γιορτή σήμερα 8 Μαρτίου, εορτολόγιο: Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας

0
78
γιορτή-σήμερα-8-μαρτίου-εορτολόγιο-όσι

Εορτολόγιο: Ερμής Θεοφύλακτος, Φυλακτός, Φυλαχτός, Θεοφύλακτη, Φυλακτή, Φυλαχτή, Φυλαχτούλα.
8 Μαρτίου: Όσιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Νικομήδειας – Ο Όσιος Θεοφύλακτος καταγόταν από την Ανατολή και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Λέοντος του Δ’ (775 – 780 μ.Χ.).

Λόγω της μεγάλης του παιδείας και προς συνέχιση των σπουδών του ήλθε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γρήγορα απέκτησε φήμη σοφού και εδημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα Πατριάρχη Ταράσιο, που ήταν τότε πρωτοσκρίτης (Πρώτος των δημοσίων υπηρεσιών της αυτοκρατορίας).

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Όταν το έτος 784 μ.Χ. εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ταράσιος, εις διαδοχήν του Πατριάρχου Παύλου, ο Όσιος Θεοφύλακτος μαζί με τον Μιχαήλ, που αργότερα έγινε επίσκοπος Συνάδων, απεστάλησαν από τον Ταράσιο σε κάποια μονή του Ευξείνου Πόντου. Λίγο αργότερα, πιθανόν περί το έτος 800 μ.Χ., εξελέγη Επίσκοπος Νικομηδείας . Από τη θέση αυτή ο Όσιος Θεοφύλακτος διέπρεψε σε έργα εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας και κοινωνικής πρόνοιας. Ανήγειρε ναούς, το μέγα νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, γηροκομεία, πτωχοκομεία και εδημιούργησε λογία για τις άπορες χήρες και τα ορφανά. Μάλιστα δε ο ίδιος διακονούσε και περιποιόταν τους πάσχοντες αδελφούς του.

Όταν απέθανε ο Πατριάρχης Ταράσιος, εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο ο Άγιος Νικηφόρος Α’ (806 – 815 μ.Χ.). Στη βασιλεία υπερίσχυσε ο Λέων ο Ε’ ο Αρμένιος (813 – 820 μ.Χ.), ο οποίος εκινήθηκε κατά των αγίων εικόνων. Τότε παρέλαβε ο Άγιος Νικηφόρος τον Όσιο Θεοφύλακτο, τον Άγιο Αιμιλιανό Κυζίκου, τον Άγιο Ευθύμιο Σάρδεων, τον Ευδόξιο Αμορίου, τον Άγιο Μιχαήλ Συνάδων και τον Άγιο Ιωσήφ Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στο παλάτι και έλεγξε με αγιογραφικά χωρία τον αυτοκράτορα για τα δυσσεβή διδάγματα και την εικονομαχική του διάθεση. Επειδή ο αυτοκράτορας έμενε αμετάπειστος, ο Όσιος Θεοφύλακτος έλαβε το λόγο και του είπε με παρρησία: «Γνωρίζω ότι καταφρονείς την ενοχή και μακροθυμία του Θεού. Αλλά θα έλθει σε σένα ξαφνικά όλεθρος και η καταστροφή θα είναι όμοια με καταιγίδα».

Ο αυτοκράτορας εξαγριώθηκε και τους κατεδίκασε όλους σε εξορία. Τον μεν Πατριάρχη Νικηφόρο στη Χρυσούπολη, τους άλλους Αρχιερείς σε διαφορετικά μέρη και τον Όσιο Θεοφύλακτο στο Στρόβιλο, όπου επί τριάντα έτη παρέμεινε με καρτερία και εκεί εκοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 840 μ.Χ.

Μετά την κατάπαυση του διωγμού, επί της ευσεβεστάτης βασιλίσσης Θεοδώρας (842 – 857 μ.Χ.) και του Πατριάρχου Μεθοδίου (842 – 846 μ.Χ.), το ιερό σκήνωμα αυτού ανακομίσθηκε στη Νικομήδεια, το 846 μ.Χ., και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που ο ίδιος είχε οικοδομήσει.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης αποκαλεί τον Όσιο Θεοφύλακτο στύλο αληθείας, Ορθοδοξίας εδραίωμα, φύλακα της ευσεβείας, στήριγμα της Εκκλησίας.

Μικρός ναός του Οσίου Θεοφυλάκτου ανηγέρθη στο παλάτι κατά τον 10 αιώνα μ.Χ., ίσως επί αυτοκράτορος Ρωμανού Α’ του Λεκαπηνού (920 – 944 μ.Χ.), πατέρα του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Θεοφυλάκτου (931 – 956 μ.Χ.).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Φύλαξ ἄγρυπνος, τῆς Ἐκκλησίας, καὶ καθαίρεσις, τῆς δυασεβείας, Ἱεράρχα Θεοφύλακτε πέφηνας, τοῦ γὰρ Χριστοῦ τὴν Εἰκόνα σεβόμενος, ὑπερορίας καὶ θλίψεις ὑπέμεινας, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. β’. Λαθῶν ἐτέχθης ὑπό τό σπήλαιον.
Λαθῶν ἐβίωσας Παναοίδιμε, ἀλλ᾽ ὁ Χριστός σέ πᾶσιν ἀνέδειξεν, ὡς φωστῆρα φθεγγόμενον, λυχνίαν ἐπιθείς τήν νοητήν, καί πλάκας ἐνεχείρισε, δογμάτων τῶν τοῦ Πνεύματος, δι᾽ ὧν καταύγασον ἡμᾶς.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τούς ἀσφαλεῖς.
Ὡς ἀῤῥαγῆ, Ὀρθοδοξίας πρόμαχον, καί ἰσχυρόν, κακοδοξίας ἔλεγχον, εὐφημοῦμεν και βοῶμέν σοι, Ἱερομύστα Θεοφύλακτε, ἐκ πάσης ἐπηρείας διαφύλαττε, τοὺς πίστει ἑορτάζοντας τήν μνήμην σου, πρεσβεύων σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1126 – Μετά τον θάνατο της μητέρα του, Ουράκα, ο Αλφόνσος Ζ΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Καστίλλης και Λεόν.
1702 – Η Άννα Στιούαρτ, αδελφή της Μαρίας Β΄ της Αγγλίας, γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας.
1775 – Ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται από μερικούς ότι είναι ο Τόμας Πέιν, δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο Η Αφρικανική δουλεία στην Αμερική, το πρώτο άρθρο στις αμερικανικές αποικίες που κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των σκλάβων και την κατάργηση της δουλείας.
1782 – Ενενήντα έξι Ινδιάνοι, οι οποίοι είχαν ασπαστεί το Χριστιανισμό, σκοτώνονται στο Γκνάντενχουτεν στο Οχάιο από πολιτοφύλακες της Πενσυλβάνια, ως αντίποινα για επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από άλλους Ινδιάνους.
1817 – Ιδρύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1822 – Οι κλέφτες του Ολύμπου υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι Λάρισας.
1844 – Ο Όσκαρ Α΄ ανεβαίνει στο θρόνο της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία του Χάμπτον Ρόουντς.
1917 – Διαδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σηματοδοτούν την έναρξη της Επανάστασης του Φεβρουαρίου (23 Φεβρουαρίου στο ιουλιανό ημερολόγιο).
1920 – Ιδρύεται το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας, το πρώτο σύγχρονο αραβικό κράτος.
1937 – Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος: Ξεκινά η μάχη της Γουαδαλαχάρα.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αυτοκρατορικές ιαπωνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Γιανγκόν στη Βιρμανία.
1957 – Η Αίγυπτος ανοίγει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.
1963 – Στη Συρία, το Κόμμα Μπάαθ ανέρχεται στην εξουσία με πραξικόπημα που πραγματοποιεί μία ομάδα αριστερών αξιωματικών του στρατού.
1965 – Κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ καταφτάνουν στο Βιετνάμ και γίνονται τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα, που πατούν την ασιατική χώρα.
1966 – Βόμβα τοποθετημένη από αγωνιστές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού καταστρέφει τη στήλη του Νέλσωνα στο Δουβλίνο.
1970 – Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Κύπριου Προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου.
1971 – Πεθαίνει ο γνωστός Αμερικανός κωμικός του βωβού κινηματογράφου, Χάρολντ Λόιντ.
1971 – Στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης γίνεται ο “αγώνας του αιώνα” μεταξύ των Μοχάμεντ Άλι και του Τζο Φρέιζερ έναντι αμοιβής 2,5 εκατ. δολαρίων. Στο 15ο γύρο ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση, που προσβάλλει ο Άλι στο Ανώτατο Δικαστήριο και ανακηρύσσεται αυτός νικητής.
1972 – Πετά για πρώτη φορά το αερόστατο της εταιρίας ελαστικών Goodyear.
1974 – Ανοίγει στο Παρίσι το αεροδρόμιο Σάρλ Ντε Γκολ.
1986 – Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε τουρνουά τένις. Ακόμα κατέχει το ρεκόρ κερδών σε μια χρονιά με 2.173.556 δολάρια το 1984.
1986 – Κάνει πρεμιέρα η “Μάσκα” με την Σερ και τον Έρικ Στόλτζ.
1988 – Συγκρούονται στο Φόρτ Κάμπελ του Κεντάκι δύο ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Από τη σύγκρουση 17 στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους.
1989 – Προφυλακίζεται για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς.
1991 – Η πρεμιέρα του έργου New Jack City, συνοδεύεται από κύματα βίας στις ΗΠΑ κατά τα οποία σκοτώνεται ένα άτομο στη Νέα Υόρκη. Πολλοί κατηγόρησαν ότι, η βία προκλήθηκε από τις εξαιρετικά βίαιες σκηνές της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο ράπερ Άις Τι και ο Γουέσλι Σνάιπς.
1991 – Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουρουγουάης παραδέχεται ότι οι στρατιώτες βασάνιζαν τους κρατούμενους στη διάρκεια της δικτατορίας, από το 1973 έως το 1985.
1991 – Ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης Αμπέλ Ρεσίνο κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ όταν δεν δέχεται γκολ για 1.274 λεπτά.
1992 – Στην Ταϊλάνδη, 119 είναι οι νεκροί όταν το πλοίο, που τους μεταφέρει στο νησάκι Σι Τσανγκ για να παρακολουθήσουν μια βουδιστική γιορτή, συγκρούεται με πετρελαιοφόρο.
1993 – Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
1993 – Στο Αφγανιστάν, ο ηγέτης των σκληροπυρηνικών ανταρτών Γκουλμπουντίν Χεκματυάρ αποδέχεται επισήμως το αξίωμα του πρωθυπουργού.
1994 – Είναι η πρώτη φορά που δύο συμπαίκτες, ο Πιτ Μάιερς και ο Σκότι Πίπεν των Σικάγο Μπουλς, σημειώνουν 4ποντα (τρίποντο που συνοδεύεται από εύστοχο σουτ από φάουλ) στον ίδιο αγώνα, στη νίκη των ταύρων επί των Ατλάντα Χοκς με 116–95.
1995 – Ελλάδα: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.
1997 – Σε μια ταπεινωτική ήττα για τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επαναστάτες κυριεύουν το Αργυρόκαστρο, τελευταίο κυβερνητικό οχυρό στο Νότο.
1997 – Στα νησιά Φίτζι, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και 1.300 μένουν άστεγοι εξαιτίας του κυκλώνα Γκάβιν.
1999 – Για τη βομβιστική επίθεση κατά της Οκλαχόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιδοκιμάζει την καταδίκη του Τίμοθι Μακ Βέιχ.
1999 – Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ ανεβάζοντας σε 19 τα κράτη – μέλη του.
2002 – Λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, οι επιδρομές και οι σφοδρές συγκρούσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70 άνθρωποι. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό στρατό. Ο γ.γ του ΟΗΕ απευθύνει δημόσια έκκληση προς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να θέσουν τέρμα στη βία και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ιστορικό είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Γεννήσεις
1286 – Ιωάννης Γ΄, δούκας της Βρετάνης
1566 – Κάρλο Τζεζουάλντο, Ιταλός συνθέτης
1575 – Γιάκομπ Μπέμε, Γερμανός μυστικιστής
1822 – Ιγκνάσι Λουκασιέβιτς, Πολωνός εφευρέτης
1823 – Γκιούλα Αντράσυ, Ούγγρος πολιτικός
1849 – Γεώργιος Βιζυηνός, Έλληνας συγγραφέας
1863 – Γεώργιος Χρηστάκης – Ζωγράφος, Έλληνας πολιτικός
1877 – Σάτριγιος Ραγκάνα, Λιθουανή συγγραφέας
1879 – Ότο Χαν, Γερμανός χημικός
1881 – Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ελληνίδα συγγραφέας
1904 – Νίκος Σκαλκώτας, Έλληνας συνθέτης
1907 – Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός
1922 – Ραλφ Μπάερ, Γερμανός εφευρέτης
1923 – Σταύρος Ξενίδης, Έλληνας ηθοποιός
1929 – Ήβη Καμάργο, Βραζιλιάνα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1937 – Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, πρόεδρος της Ρουάντα
1939 – Αλεξάντερ Μέξι, Αλβανός πολιτικός
1942 – Αν Πάκερ, Αγγλίδα αθλήτρια
1943 – Διονύσης Σιμόπουλος, Έλληνας φυσικός και αστρονόμος
1946 – Γιάννης Πάριος, Έλληνας τραγουδιστής
1948 – Πόπη Αστεριάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1949 – Τεόφιλο Κουμπίγιας, Περουβιανός ποδοσφαιριστής
1950 – Δημήτρης Σπεντζόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1953 – Άγγελος Αναστασιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1957 – Κλάιβ Μπαρ, Άγγλος ντράμερ (Iron Maiden)
1958 – Γκάρι Νούμαν, Άγγλος τραγουδιστής
1960 – Τζέφρι Ευγενίδης, Αμερικανός συγγραφέας
1963 – Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1968 – Μπάμπης Στόκας, Έλληνας τραγουδιστής
1970 – Αρτούρ Μικαελιάν, Αρμένιος πυγμάχος
1970 – Βαλέριου Στρέλετς, Μολδαβός πολιτικός
1972 – Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1975 – Πέγκυ Ζήνα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1975 – Πέτρος Λαγούτης, Έλληνας ηθοποιός
1981 – Μάικλ Μπόσαμπ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1982 – Λεωνίδας Καμπάνταης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1984 – Ραφίκ Τζεμπούρ, Αλγερινός ποδοσφαιριστής
1990 – Πέτρα Κβίτοβα, Τσέχα αντισφαιρίστρια
Θάνατοι
415 – Υπατία, Ελληνίδα φιλόσοφος
925 – Μπέρτα, κόμισσα της Αρλ
1137 – Αδέλα της Νορμανδίας, κόμισσα του Μπλουά
1144 – Πάπας Κελεστίνος Β΄
1279 – Αδελαΐδα, κόμισσα της Βουργουνδίας
1403 – Βαγιαζήτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1418 – Κάρολος Ζένος, Βενετός ναύαρχος
1466 – Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου
1723 – Κρίστοφερ Ρεν, Άγγλος αρχιτέκτονας, αστρονόμος και μαθηματικός
1844 – Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης, βασιλιάς της Σουηδίας
1869 – Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης
1874 – Μίλαρντ Φίλμορ, 13ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1899 – Αναστάσιος Ζίννης, Έλληνας παιδίατρος και πανεπιστημιακός
1905 – Άνθιμος Γιοβανόπουλος, Έλληνας αρχιμανδρίτης
1907 – Μαρίνος Αντύπας, Έλληνας αγωνιστής
1917 – Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, Γερμανός στρατιωτικός
1922 – Ελίζαμπεθ Χόουπ, Βρετανίδα ευαγγελίστρια
1923 – Γιοχάννες φαν Ντερ Βάαλς, Ολλανδός φυσικός
1930 – Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, 27ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1933 – Κυριακούλης Βαρδουλάκης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1935 – Χάτσικο, Ιάπωνας σκύλος
1936 – Ζαν Πατού, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
1941 – Σέργουντ Άντερσον, Αμερικανός συγγραφέας
1942 – Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, Κουβανός σκακιστής
1950 – Πέτρος Κανελλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1961 – Τόμας Μπίτσαμ, Άγγλος διευθυντής ορχήστρας
1964 – Πραξιτέλης Μουτζουρίδης, Έλληνας πολιτικός
1968 – Εμμανουήλ Μάντακας, Έλληνας στρατιωτικός
1970 – Μιχαήλ Χλουβεράκης, Έλληνας γιατρός και πολιτικός
1975 – Τζορτζ Στίβενς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1983 – Άρης Δικταίος, Έλληνας συγγραφέας
1986 – Δημήτριος Παπαδημητρίου, Έλληνας πολιτικός
1990 – Δημήτριος Σειραδάκης, Έλληνας στρατιωτικός
1997 – Λευτέρης Μίλος, Αλβανός ποδοσφαιριστής
1997 – Ζήσης Σκάρος, Έλληνας συγγραφέας
1999 – Άλκης Στέας, Έλληνας παρουσιαστής
2002 – Ζιστέν Αχομαντεγκμπέ-Τομετέν, πρωθυπουργός της Δαχομέης
2007 – Βίκυ Βανίτα, Ελληνίδα ηθοποιός
2016 – Τζορτζ Μάρτιν, Άγγλος παραγωγός

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr