«Γυναίκες στην Ελλάδα: Από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021» κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

0
151
γυναίκες-στην-ελλάδα-από-την-επανάστ

Γυναίκες στην Ελλάδα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κήρυξε σήμερα το πρωί την έναρξη του συνεδρίου «Γυναίκες στην Ελλάδα: Από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021»…

το οποίο συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών Women on Top, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε το συνέδριο μία θαυμάσια ευκαιρία να ανατρέξουμε στον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στον εθνεγερτήριο ξεσηκωμό, αλλά και να στοχαστούμε το μέλλον των κοριτσιών που μεγαλώνουν σήμερα, την τρίτη δεκαετία του 21ού αιώνα, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Όπως ανέφερε, «να συζητήσουμε το πώς θα εξοπλιστούν κατάλληλα ώστε να βιώσουν γόνιμα τις πολύμορφες σχέσεις τους και να παγιώσουν τη σύστοιχη, ισότιμη, αξιοκρατική θέση τους στην κοινωνία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι για να μπορέσουν οι γυναίκες να εξελιχθούν ισόρροπα και αρμονικά πρέπει να εκλείψουν οι έμφυλες προκαταλήψεις και να διαρραγούν τα στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα. Να διασφαλιστούν η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην καινοτομία και την επιστήμη και η ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Να ενισχυθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να προωθηθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όπου, όπως έχει δείξει η εμπειρία, επιδεικνύουν τόλμη, επινοητικότητα και αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ενσυναίσθηση και ευαισθησία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε, ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε την πολλαπλή κρίση που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των γυναικών». Ειδικότερα, σημείωσε, ότι η πανδημία συσσώρευσε προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε εκρηκτικές καταστάσεις που εξουθενώνουν τις γυναίκες. «Ενίσχυσε και διόγκωσε τις εργασιακές τους δυσκολίες, έπληξε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συρρίκνωσε τις επαγγελματικές τους προοπτικές και τις κατέστησε πιο ευάλωτες σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Η έμφυλη βία παρουσίασε έξαρση, αποκαλύπτοντας, σε όλη τη δραματικότητά της, μία χρόνια, ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή: Τις ενδοοικογενειακές και ενδοεπαγγελματικές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στην υποτίμηση, την εκμετάλλευση, την αγριότητα απέναντι στις γυναίκες», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας, αν δεν ισορροπήσουν μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης, όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, λίγα πράγματα θα αλλάξουν».

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέδρια όπως αυτό που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Women On Top, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, συμβάλλουν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δράσης σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο όσο το ζήτημα της γυναικείας ισότητας.

Τέλος η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «μιλώντας σήμερα για τη θέση της γυναίκας, διατυπώνουμε ένα ριζικά μεταμορφωτικό αίτημα. Το αίτημα για μία κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης, που θα μπορεί να απορροφήσει τη δημιουργικότητα όλων των μελών της, να αξιοποιήσει την προσφορά τους και να πλουτίσει από την ευστροφία, την ευρηματικότητα, το ταλέντο και την εργατικότητά τους».

Δ.Κατσιμεντέ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr