Η Alpha Bank “τάραξε τα λιμνάζοντα νερά” της μοιρολατρίας με τα NPEs

0
52
η-alpha-bank-τάραξε-τα-λιμνάζοντα-νερά-της-μ

Η μοιρολατρία του “συστήματος” πάνω στα κόκκινα δάνεια χωρίς ενεργητικές, αποφασιστικές κινήσεις δεν οδηγεί πουθενά: Ούτε τις τράπεζες, ούτε την οικονομική ανάπτυξη.

Με γνώμονα αυτό, η Alpha δρομολογεί, με προστασία της επένδυσης των υφιστάμενων Ελλήνων και ξένων μετόχων της, αύξηση κεφαλαίου ως 800 εκατ. ευρώ, ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή, με τις ευνοϊκές συνθήκες, που επικρατούν ακόμα στις αγορές όσον αφορά στη ρευστότητα και τα επιτόκια.

Η έγκριση της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha, αναμένεται να γίνει σε έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στον Ιούνιο και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η άντληση κεφαλαίων δεν γίνεται για να “τακτοποιηθεί” ο ισολογισμός με τη μείωση των κόκκινων δανείων του παρελθόντος, αλλά για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου, με την υλοποίηση του οποίου η τράπεζα γίνεται “οδηγός” χρηματοδότησης της οικονομίας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, εκμεταλλευόμενη τα νέα δεδομένα με τις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας θα παρουσιάσει ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης, στις 27 Μαΐου, μαζί με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021. Τίθενται υψηλότεροι στόχοι για κερδοφορία, με το ROE να φτάνει στο 10% ετησίως.

Στον σχεδιασμό της Alpha, η ανακοίνωση όλων των κινήσεων ενίσχυσης της κερδοφορίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πώληση των POS στη Nexi με ταυτόχρονη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας.

ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ

Οι νυν μέτοχοι της τράπεζας, θα διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό μετοχών που κατέχουν. (δεν θα μπορέσουν όμως να πωλήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης, καθώς αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα υπάρχουν)

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.

Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΧΣ

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha αντιστοιχεί σήμερα στο 11,01% του μετοχικού της κεφαλαίου. Δεν είναι ακόμα γνωστή η πρόθεση του ΤΧΣ εάν θα θέλει να διατηρήσει το ποσοστό του ή να το μειώσει.

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του ΔΣ της τράπεζας».

Ικανοποίηση Μαξίμου

“Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ΑΜΚ της Alpha Bank καθώς είναι η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας.” τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως επισημαίνουν “η ΑΜΚ της Alpha Bank δεν προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα του παρελθόντος για την τράπεζα. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της, μέσω της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Οι εξαιρετικές συνθήκες ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση για μετοχές από διεθνή funds, δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου η Alpha Bank να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr