«Η Χερσώνα είναι δική μας!» -Στους δρόμους οι Ουκρανοί, πανηγυρίζει ο Ζελένσκι

0
111

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η άτακτη υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα -Μια μεγάλη ταπείνωση για τον Πούτιν
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

Κάτοικοι της Χερσώνας έχουν βγει και πανηγυρίζουν στους δρόμους:

Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα -Μπήκε ο στρατός
Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει ήδη από το πρωί στη στρατηγικής σημασίας Χερσώνα μετά την ολοκληρωτική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.

Φωτογραφίες από σήμερα το πρωί δείχνουν την ουκρανική σημαία σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Χερσώνα, η οποία μπορεί να τοποθετήθηκε από Ουκρανούς αντάρτες.

Όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Λίγο αργότερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες άτακτης υποχώρησης των Ρώσων
Εν τω μεταξύ, ο Guardian μεταδίδει ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας φάνηκε να εξελίσσεται σε χαοτικές σκηνές, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικούς βομβαρδισμούς διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Δνείπερο και για άτακτη υποχώρηση των Ρώσων.

Το CNN επισημαίνει ότι σύμφωνα με αναρτήσεις που έχουν επαληθευτεί ως προς την τοποθεσία τους, δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να βρίσκονται μέσα στην πόλη.

Σε αποδρομή οι Ρώσοι εγκατέλειψαν νεκρούς και τραυματίες
Οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τραυματισμένους τους συντρόφους τους καθώς αποχωρούσαν από από τη Χερσώνα, αναφέρει η Daily Telegraph.

Ο Νικολάι, ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην περιοχή, δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχει μια απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων σε πιο οχυρωμένες θέσεις ( Ανατολική όχθη Δνείπερου). Αλλά υπήρχαν ακόμα κατοικημένα σημεία όπου είδαμε μάχες».

Και συνέχισε: «Αποσύρονται επειδή υφίστανται απώλειες, πολύ βαριές απώλειες. Επιπλέον, δεν παίρνουν καν τα πτώματα των στρατιωτών τους και αφήνουν πίσω τους τραυματίες».

Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο φέρεται σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών να χτυπά προς τη Χερσώνα τις Ρωσικές δυνάμεις που εγκατέλειπαν την πόλη.

Η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα φάνηκε να φέρνει σκηνές χάους, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικό βομβαρδισμό των διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Ντνίπρο και κάποιες ρωσικές μονάδες να καλούνται να διαφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο, αναφέρει ο Guardian.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr