Ι..Χρυσουλάκης: Η Ελλάδα τιμά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία από το ακριτικό Καστελλόριζο

0
143

Καστελλόριζο: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Γιώργου Μπίζου, του επί τέσσερις δεκαετίες προασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική, δικηγόρου και στενού προσωπικού φίλου του…

Νέλσον Μαντέλα, θα προβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που πραγματοποιείται στο Καστελλόριζο. Από την εσχατιά της Ευρώπης και το ακριτικό Καστελλόριζο, με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon», η Ελλάδα τιμά την ιδέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αξίες της Δημοκρατίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

«Με την πρωτοβουλία μου αυτή, επιλέξαμε όχι μόνο να τιμήσουμε την εμβληματική δράση του Γιώργου Μπίζου αλλά και εκπέμψουμε ένα μήνυμα γεμάτο συμβολισμό με οικουμενικές διαστάσεις: να υπογραμμίσουμε, από την κοιτίδα της Δημοκρατίας και από το ακριτικό Καστελόριζο, τη διαχρονική αξία ενός εκ των σημαντικότερων πυλώνων της Δημοκρατίας που είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε μια εποχή κατά την οποία, όχι μακριά από εμάς και την ίδια την Ευρώπη, η έννοια της Δημοκρατίας και των αξιών που τη στηρίζουν υπονομεύονται, αμφισβητούνται, σχετικοποιούνται ή τυγχάνουν επαναπροσδιορισμού μέσα από νέα τείχη αυταρχισμού, εθνικισμού, ιστορικού αναθεωρητισμού και μισαλλοδοξίας. Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους έχει ένα ειδικό βάρος, και η ζωή ενός Έλληνα, του Γ. Μπίζου, μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, θα λάβει χώρα σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της 27ης Αυγούστου, την οποία θα χαιρετίσει ο Ιωάννης Χρυσουλάκης. Επίσης, αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους η πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα (κόρη του Walter Sisulu, συναγωνιστή του Ν. Mandela και ηγετική φυσιογνωμία του African National Congress τον οποίο επίσης υπερασπίστηκε νομικά ο Γ. Μπίζος) Μπερίλ Ρόουζ Σισούλου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela Σέλο Χατάνγκ (Sello Hatang), η παραγωγός Τζέιν Λίπμαν, η οποία από κοινού με τον Πίτερ Γκόλντσμιντ σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ, καθώς και μέλη της οικογενείας του Γ. Μπίζου.

Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε διεθνές Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Έλληνα πρόσφυγα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, του Γιώργου Μπίζου (1927-2020), ο οποίος καταφεύγει το 1941 στη Νότιο Αφρική εν μέσω των δεινών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί καθίσταται ένας μείζων προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτασσόμενος με γενναιότητα και εν μέσω πολλών προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών και θυσιών, στην τυραννία του απαρτχάιντ, υπερασπιζόμενος την εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία και δράση του Νέλσον Μαντέλα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» στο καθιερωμένο και υψηλού κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου, δεν τιμά απλώς την ξεχωριστή και συνεπή κοινωνική συνεισφορά και πολιτική δράση ενός λίγο γνωστού στην Ελλάδα Έλληνα ομογενή, του Γιώργου Μπίζου, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται: «Αναμένεται ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού και διεθνούς κοινού για την δράση και συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας και να προάγει την ευαισθητοποίηση για θέματα προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποτυπώνει ταυτόχρονα τη βούληση του Φεστιβάλ και των φορέων που το στηρίζουν να αναδείξει, μέσω ποιοτικών οπτικοακουστικών έργων, γεγονότα, ιδέες και προσωπικότητες που ενέπνευσαν, διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τον σημερινό κόσμο και τις κοινωνίες μας. Ακόμα περισσότερο, η επιλογή του ντοκιμαντέρ και η προβολή του στα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, στο ακριτικό Καστελόριζο, αποτελεί μια υπόμνηση της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που την συνοδεύουν, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων επιβουλών και μεθοδεύσεων που επιδιώκουν την υπονόμευση, τον περιορισμό ή επαναπροσδιορισμό των αξιών αυτών».

Η πρωτοβουλία προβολής του ντοκιμαντέρ στο Καστελόριζο συζητήθηκε και σχεδιάσθηκε αρχικά κατά την επίσκεψη του Ι. Χρυσουλάκη στη Νότια Αφρική τον Απρίλιο, όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και με την ηγεσία του Ιδρύματος Nelson Mandela, γνωστοποιείται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας.

Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Nelson Mandela, καθώς επίσης και με ομογενειακές οργανώσεις, προγραμματίζει σειρά ανάλογων δράσεων, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας προάσπισης και προαγωγής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς και της ειδικής ευθύνης και του ρόλου της Ελλάδας, ως κοιτίδας της Δημοκρατίας.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, στην τελετή λήξης του Φεατιβάλ, στις 28 Αυγούστου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», που διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο ακριτικό νησί. Το Φεστιβάλ άνοιξε το βράδυ της Κυριακής 21 Αυγούστου τις «πύλες» της 7ης διοργάνωσής του με μια εμπνευσμένη τελετή, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία μεταδόθηκε live streaming από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr