Η Ευρώπη ψάχνει τρόπο να μειωθεί το κόστος στην ενέργεια

0
147

Λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινήσει η ψύχρα, οι ευρωπαϊκές χώρες ακόμα πελαγοδρομούν και δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινή προσέγγιση για λύσεις που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας στην «πηγή». Το αποτέλεσμα είναι οι μεμονωμένες εθνικές πολιτικές που σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζουν απλώς πυροσβεστικές.

Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε μετρ Φιάλα, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η χώρα μας ζητά ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό πρόβλημα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Η παρότρυνση Μητσοτάκη στον κ. Φιάλα, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει τον…ράθυμο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, με αρκετές κυβερνήσεις να επιστρέφουν τώρα από τις διακοπές. Υπό αυτό το πρίσμα, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται μια Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., έστω και άτυπη, για το θέμα της ενέργειας εντός του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού κορυφής είναι στις 6-7 Οκτωβρίου στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας, ενώ για τις 20-21 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η Σύνοδος Κορυφής. Ενδιαμέσως, θα έχει μεσολαβήσει το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Το μόνο θετικό στοιχείο στην τρέχουσα συγκυρία όπως επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο protothema.gr, είναι ότι όλοι στην Ευρώπη έχουν καταλάβει την οξύτητα του προβλήματος. Το πώς θα αντιδράσουν, βεβαίως, είναι μια διαφορετική συζήτηση.

Ήδη, πάντως, η Γερμανία προχωρά σε «πλαφόν» στους θερμοστάτες με ανώτατη θερμοκρασία τους 19 βαθμούς σε γραφεία και δημόσια κτίρια, καταργεί το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, θα απαγορεύεται ο νυχτερινός φωτισμός των κτιρίων και οι υπαίθριες διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22:00 ως τις 06:00. Πρόκειται για μια κίνηση στην κατεύθυνση μείωσης 2% της κατανάλωσης αερίου στη Γερμανία, χωρίς να απαιτηθούν πιο αιματηρές θυσίες από μέρους των πολιτών. Η Γερμανία, δε, έσπευσε στον Καναδά, προκειμένου να διασφαλίσει πρόσβαση και σε εναλλακτικές του ρωσικού αερίου πηγές ενέργειας, με δεδομένο ότι η εξάρτηση της είναι ακόμα στην περιοχή του 35%.

Στην ίδια γραμμή, παράλληλα, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες τους Γάλλους για «τη μεγάλη ανατροπή» που σηματοδοτεί η φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς».

Και μπορεί ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προειδοποιούν το εσωτερικό τους για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται, μια πιο συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση για κινήσεις που θα έριχναν το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου δεν διαφαίνεται ως ώρας στον ορίζοντα. Η ευρωπαϊκή αβελτηρία, άλλωστε, είναι που κάνει την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει κατά μόνος και να επιστρατεύει όσα χρήματα είναι απαραίτητα, ακόμα και περισσότερα των προϋπολογισθέντων, ώστε να μην υπάρξει έκρηξη τιμολογίων τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr