Η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού

0
35

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με τους «Financial Times» και το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊός, καθώς και 15.000 στενές επαφές τους.

Οι επαφές ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και γενικά ανάμεσα σε όσους μένουν μαζί, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη διάρκεια ενός «lockdown». Αυτό αναφέρει μια κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά περίπου 10%. Εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων.

Η έρευνα δείχνει ότι η επιβολή «lockdown» αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα νοικοκυριά – ιδίως αν κάποιο μέλος ήταν απρόσεκτο, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όταν έβγαινε από το σπίτι – ενώ παράλληλα μειώθηκε η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ αγνώστων μέσα στην κοινότητα.

Πηγή: tilegrafimanews.gr