Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης

0
257
η-ουκρανία-απέρριψε-το-τελεσίγραφο-τη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το τελεσίγραφό της Ρωσίας στην Ουκρανία για παράδοση της Μαριούπολης, με το Κίεβο να το απορρίπτει.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το οποίο επικαλούνται και ουκρανικά Μέσα, η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας με το οποίο ζητούσε από το Κίεβο να δώσει απάντηση για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις 5:00 σήμερα το πρωί.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισήμαινε ότι για τη διάσωση αμάχων θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, τόσο προς την ανατολική όσο και προς τη δυτική κατεύθυνση, από τις 10:00 το πρωί της 21ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ria Novosti, η ρωσική πλευρά κάλεσε το Κίεβο «να επιδείξει σύνεση» και «να ακυρώσει τις οδηγίες που υποχρέωναν τους μαχητές στη Μαριούπολη να θυσιαστούν».

Ουκρανία: «Καμία παράδοση, καμία κατάθεση των όπλων»
Η Βερεστσούκ ωστόσο απάντησε ότι η παράδοση της Μαριούπολης δεν αποτελεί επιλογή.

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράδοση και κατάθεση όπλων. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος σε συνέντευξή της στην «Ukrayinska Pravda».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει μάλιστα ότι το Κίεβο ειδοποίησε τόσο τον ΟΗΕ, όσο και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την απόφασή του.

Η επιστολή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους μόνο εάν η Μαριούπολη παραδοθεί.

Τι ανέφερε το τελεσίγραφο της Ρωσίας
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία στο εν λόγω τελεσίγραφο παράδοσης της Μαριούπολης πρότεινε από τις 10:00 έως τις 12:00 να οργανωθεί μια έξοδος από την πόλη Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων χωρίς όπλα -σε αυτήν την περίπτωση, είναι εγγυημένο ότι θα σώσουν τη ζωή τους, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Μετά από αυτό, ανθρωπιστικές συνοδείες θα πρέπει να περάσουν στη Μαριούπολη και οι άμαχοι να απομακρυνθούν. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού κλήθηκαν να συνοδεύσουν αυτή την ανθρωπιστική επιχείρηση «επί τόπου».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε καλέσει το Κίεβο να είναι λογικό και να ακυρώσει τις οδηγίες που δόθηκαν νωρίτερα, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές στη Μαριούπολη να θυσιαστούν.

Το ρωσικό υπουργείο, μάλιστα, ήθελε γραπτή απάντηση από το Κίεβο σε αυτές τις προτάσεις πριν από τις 05:00 σήμερα τα χαράματα.

Από τη μεριά του, ο ρωσικός στρατός έπειτα από το ρωσικό τελεσίγραφο είχε απευθύνει έκκληση στις Αρχές της Μαριούπολης, σημειώνοντας ότι τώρα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια ιστορική επιλογή -είτε να είναι με τον λαό τους είτε με τους «κλέφτες». Διαφορετικά, αντιμετωπίζουν στρατοδικείο, υπογράμμιζε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr