Η Pfizer δίνει ακόμη 200 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ

0
70

Συμφωνία για έξτρα 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σύναψαν η ΕΕ και Pfizer/Biontech.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Κομισιόν με τις Pfizer / BioNTech στην EE μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την Κομισιόν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να παραγγείλλει άλλες 100 εκατ. δόσεις. Η νέα συμφωνία έρχεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, να συμπληρώσει το συμβόλαιο που συνήφθη με τoν αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό και τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας το 2020 για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τα 27 κράτη μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CDC: Οι οδηγίες για τους εμβολιασμένους με Moderna ή Pfizer που έρχονται σε επαφή με κρούσμα
ΚΟΣΜΟΣ 12|02|2021 | 09:25

Eρχονται τα εμβόλια Covid-19 για εφήβους και παιδιά -Δοκιμές από Pfizer και Moderna
ΥΓΕΙΑ 13|02|2021 | 11:09

Μόσιαλος για εμβόλιο της Pfizer: Εξαιρετικά αποτελεσματικό για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες
ΕΛΛΑΔΑ 01|02|2021 | 08:19
Τα 200 εκατ. δόσεις θα παραδοθούν φέτος στην ΕΕ και τα 75 εκατ. εξ’ αυτών το δεύτερο τρίμηνο. Έτσι ο συνολικός αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους είναι πλέον στα 500 εκατ. και πιθανώς να φθάσει στα 600 βάσει της οψιόν που προβλέπται στη νέα συμφωνία. «Αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι το συντομότερο δυνατό στην προσπάθεια να νικηθεί ο ιός αυτός και να ελεγχθεί η παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε ακάματα για να υποστηρίξουμε την επέκταση των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο επεκτείνοντας τις δυνατότητες παραγωγής», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. «Μ’ αυτή τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν αναμένουμε να παραδώσουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρωπαίων πριν τα τέλη του έτους».

«Η ευρεία πρόσβαση σε λίαν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια είναι καίριας σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας. Λάβαμε πρόσθετα μέτρα για την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας στα δύο δισ. δόσεις το 2021», είπε ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν. «Θα ξεκινήσουμε αυτόν τον μήνα την παραγωγή στη μονάδα μας στο Μάρμπουργκ και ενισχύσαμε το δίκτυο παραγωγής μας με πρόσθετους εταίρους. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε σε συνεργασία με κυβερνήσεις, Αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα πώς θα ανταποκριθούμε σε ακόμη υψηλότερες μελλοντικές απαιτήσεις για τα εμβόλιά μας», πρόσθεσε.

Το COMIRNATY, όπως λέγεται το συγκεκριμένο εμβόλιο, παράγεται σε μονάδες της BioNTech και της Pfizer στην Ευρώπη. Η διανομή του από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσει να καθορίζεται βάσει των ομάδων που προσδιορίζονται από την ΕΕ και τις κατά τόπους Αρχές. Η Pfizer και η BioNTech προσβλέπουν στην παραγωγή περίπου δύο δισ. δόσεων μέχρι τα τέλη του 2021 με διαρκείς βελτιώσεις της παραγωγής, επέκταση των τρεχουσών μονάδων, την προσθήκη νέων προμηθευτών. Το CORMINATY ήταν το πρώτο από τα τρία εμβόλια – τα άλλα δύο είναι της Moderna και της AstraZeneca- τα οποία έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση στην ΕΕ, που δέχεται σφοδρή κριτική για την αργή εκκίνηση της εκστρατείας εμβολιασμού. Οι χώρες της ΕΕ υπολείπονται της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην κούρσα να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, καθώς εξαπλώνονται πιο λοιμογόνες παραλλαγές του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Κομισιόν επιδιώκει παράλληλα να αυξήσει το απόθεμα των εμβολίων της από τη Moderna, που χρησιμοποιεί, όπως και η Pfizer / BioNTech τεχνολογία mRNA, που επιτρέπει την τροποποίηση των εμβολίων εντός εβδομάδων στην ανάγκη για να παρέχουν προστασία έναντι νέων μεταλλάξεων.

Πηγή: tilegrafimanews.gr