Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Γιάννενα-108 χρόνια από την απελευθέρωση

0
104

«Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της Ιστορίας, επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τα Ιωάννινα, όπου τιμά με την παρουσία της τις επετειακές εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Κατά την ομιλία της στη διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις κρίσιμες μάχες του ελληνικού στρατού στην Μανωλιάσα, στο Μπιζάνι, και τόνισε τη μεγάλη συμβολική σημασία που είχε για τους Έλληνες η ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό.

Ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, έκανε στους νέους από όλη την Ελλάδα, που επί 85 ημέρες πολέμησαν ασταμάτητα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και στη συμβολή των γυναικών που τάχθηκαν στο πλευρό των ανδρών, τις εθελόντριες του Μεικτού Στρατεύματος Ηπείρου, την καπετάνισσα Μαρία Ναστούλη-Κιτσοπούλου, τη Λαμπρινή Λώλη, τη νοσοκόμα Ασπασία Ράλλη που πολέμησε γενναία στη μάχη του Δρίσκου, τις «Άντρισσες των Τσεριτσάνων», που κουβαλούσαν όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα γραπτά όσων έζησαν τις ηρωικές μάχες, για εμάς τους μεταγενέστερους ,«είναι ένας αγωγός μνήμης, μέσα από τον οποίον περνάει και σε εμάς η βιωμένη εμπειρία τους, μας συγκινεί και μας συνεγείρει», και τόνισε:

«Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της Ιστορίας, επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση».

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα διαχρονικά στα Ιωάννινα για την πνευματικότητα των ανθρώπων τους.

«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας μας, δεν είναι μια πολιτική και στρατιωτική επιτυχία. Είναι κυρίως επιτυχία πνευματική. Αυτή την πνευματικότητα, την καλαισθησία, την αγάπη για την πρόοδο συναντά και σήμερα κανείς σε κάθε του βήμα στην πόλη των Ιωαννίνων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στις δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων χρόνων και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Ειδικότερα, είπε:

«Η πόλη επλήγη από την οικονομική κρίση, ανακόπηκε η μέχρι το 2010 ραγδαία ανάπτυξή της. Σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία. Ωστόσο, λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας.

Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Και η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, προς όφελος όλης της χώρας. Το εγγυάται το ρηξικέλευθο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα των Ηπειρωτών. Πιστεύω, όπως και άλλοτε έτσι και σήμερα θα κάνει το θαύμα».

Το πρωί της Κυριακής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη Δοξολογία, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ.

Πηγή: tilegrafimanews.gr