Η Ρωσία κατασκόπευε το ΝΑΤΟ μέσω της Κύπρου

0
30

Η Κύπρος είναι γνωστό πως αποτελούσε διαχρονικά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σταυροδρόμι κατασκόπων. Όχι γιατί οι ξένες μυστικές υπηρεσίες τη θεωρούσαν σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη, αλλά γιατί στο έδαφός της διεξαγόταν μέρος του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα της ανοιχτής αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, το 2018 οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου συνέβαλαν σημαντικά στην εξάρθρωση κυκλώματος κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας με χρησιμοποίηση της Κύπρου. Για την υπόθεση συνελήφθη και καταδικάστηκε ο Αυστριακός απόστρατος (σήμερα) ανώτερος αξιωματικός Martin Möller.

Όπως γράφει ο «Πολίτης», οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, διατηρούσαν επί χρόνια σύνδεσμο στην Κύπρο μέσω του οποίου λάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Η ιστορία εξελίχθηκε το 2018 όταν οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορία από την Αυστρία ότι σε ταχυδρομική θυρίδα στη Λευκωσία, με το όνομα «Ανδρεάς Γ. Αρχιμήδης», έφταναν ύποπτα μηνύματα από τη Βιέννη. Τα μηνύματα στέλνονταν από Αυστριακό Συνταγματάρχη ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη Μόσχα.

Η θυρίδα τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι ένας οδηγός ταξί παραλάμβανε τα μηνύματα και τα παρέδιδε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο οποίος με τη σειρά του τα διαβίβαζε στη Μόσχα. Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης συνελήφθη και τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», ο Αυστριακός Συνταγματάρχης Martin Möller συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για 25 χρόνια και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ειρηνευτικό απόσπασμα του ΟΗΕ στη Κύπρο. Στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός που του έδινε πρόσβαση, με έναν τριψήφιο κωδικό, να επικοινωνεί με τον δορυφόρο Strela-3 τον οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες αφορούσαν, διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογίες που αφορούσαν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και χώρες της ΕΕ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο Martin Möller, από τους Ρώσους ήταν 810.000 ευρώ. Ο υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας στη Κύπρο, μετά την σύλληψη του Αυστριακού Συνταγματάρχη, εγκατέλειψε τη Λευκωσία και επέστρεψε στη Μόσχα.

Πηγή: tilegrafimanews.gr