Η τελική προσφορά του Πούτιν στον Ζελένσκι

0
147
η-τελική-προσφορά-του-πούτιν-στον-ζελέ

Την τελική του προσφορά για κατάπαυση του πυρός έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι την οποία πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες, πρόκειται για μια πρόταση «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές των δύο πλευρών δεν είναι μεγάλες.

Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν – και δόθηκε η εντολή για την εκεχειρία – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, ανέφεραν οι πηγές.

Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μοιάζει να είναι αληθινή. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του κλιμακώσει τις πολεμικές ενέργειες.

«Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, είπαν οι πηγές. Από τη μία, απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας και έχει γίνει ο τέλειος Τσε Γκεβάρα. Από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του Αργεντινού επαναστάτη και αρχηγού των ανταρτών» σχολιάζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται απευθείας και είναι πιο σοβαρές από ό,τι υποστηρίζει η Δύση

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr