ΗΑΕ και Ρωσία συμφωνούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας

0
236
ηαε-και-ρωσία-συμφωνούν-να-διατηρήσου

ΗΑΕ: Ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπεν αλ-Ναχιάν, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν…

υπογράμμισαν την ανάγκη “διατήρησης της σταθερότητας” της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συζήτησαν για την ουκρανική κρίση και την ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η απειλή ενός νέου πακέτου δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας προκάλεσαν νέα άνοδο στην τιμή του αργού.

Τα Εμιράτα, όπως και οι Άραβες γείτονές τους στον Κόλπο, ήταν μέχρι τώρα απρόθυμοι να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή και απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την εισβολή αυτή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με WAM.

Ο ηγέτης των Εμιράτων επανέλαβε κατά τη συνομιλία του με τον Πούτιν “την ανάγκη για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και η εθνική τους ασφάλεια”, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο σεΐχης θα συνεχίσει τις επαφές στην προσπάθειά του για την εξεύρεση “πολιτικής διεξόδου” από την κρίση.

Στη Μόσχα, ανακοίνωση του Κρεμλίνου έκανε λόγο για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία, αναφέροντας ότι “οι πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε λεπτομερή περιγραφή των λόγων και των στόχων της ρωσικής ειδικής επιχείρησης για την προστασία του Ντονμπάς”, των αποσχισμένων φιλορωσικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρίγκιπας από την πλευρά του “σημείωσε το δικαίωμα της Ρωσίας να εγγυάται την εθνική της ασφάλεια”, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση. Αυτή η πρόταση δεν υπάρχει στην επίσημη ανακοίνωση των Εμιράτων.

Οι δύο άνδρες “επισήμαναν τη σημασία ενός κοινού εποικοδομητικού έργου στους κόλπους των διεθνών οργανισμών, πρωτίστως στα Ηνωμένα Έθνη. Εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία να συνεχιστεί η διεξοδική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων (και) μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης”.

Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ιανουάριο, τα Εμιράτα ασκούν από σήμερα και όλο τον Μάρτιο την προεδρία του Συμβουλίου αυτού.

ΑΓ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr