Ιδιώτες στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

0
162

Την ενεργό ανάμιξη ιδιωτών στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, προανήγγειλε για φέτος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 38ο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα παραδέχθηκε πως οι προσπάθειες των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα τονίζοντας ότι αν κι έγιναν σημειακές παρεμβάσεις, παρόλα αυτά ποτέ αυτές δεν εντάχθηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο.

Ωστόσο, όπως είπε εντός του 2021 θα είναι έτοιμο, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα στρατηγικό πλάνο προστασίας, επαγγελματικής διαχείρισης και επενδυτικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα καλύπτει οριζόντια όλο το Δημόσιο τομέα και τις εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος.

Το πλάνο θα επικεντρωθεί σε δράσεις νομοθετικού περιεχομένου, συντονισμού των διάφορων φορέων και προγραμματισμού παραγόμενου έργου, ψηφιακού μετασχηματισμού και συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων.

Επίσης, θα εξεταστεί η εφαρμογή διάφορων εργαλείων κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο συνεργασιών, μέσω των ΣΔΙΤ, των ΑΕΕΑΠ κ.ά., με στόχο τη ταχύτερη ωρίμανση και τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας θα προταθούν, κατόπιν διαβούλευσης, δράσεις οι οποίες θα καταστήσουν και την ιδιωτική αγορά ακίνητης περιουσίας μια ώριμη αγορά, η οποία θα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντλήσει θεσμικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια από τις αγορές του εξωτερικού.

Πηγή: tilegrafimanews.gr