ΗΠΑ: Μια ανάσα από την ανατροπή στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί – Θρίλερ στη Νεβάδα

0
108

Όλο και πιο κοντά στη μεγάλη ανατροπή και τη διατήρηση του ελέγχου στη Γερουσία βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, με το κάζο των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Με τις έδρες στο 49-49, κάθε κόμμα χρειάζεται μόνο μια νίκη και δεν θα περιμένει καν τις επαναληπτικές στη Τζόρτζια.

Η… ισοπαλία στη Γερουσία προέκυψε μετά τη νίκη του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τη 49η στο Σώμα. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόλις μια έδρα για να έχουν τον έλεγχο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται δυο έδρες. Και αυτό γιατί με τις έδρες στο 50-50, η πλειοψηφία είναι υπέρ των Δημοκρατικών δεδομένου ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, το «γόρδιο δεσμό» λύνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Έτσι, μετά τη νίκη στην Αριζόνα, αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τη Νεβάδα, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια (τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουν). Αν πάρουν τη Νεβάδα, κερδίζουν την 50η τους έδρα και ακόμη κι αν η Τζόρτζια καταλήξει στους Ρεπουμπλικάνους, θα είναι 50-50 έδρες συν την Κάμαλα Χάρις

Στη Νεβάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένα εκλογικό θρίλερ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Άνταμ Λαξαλτ συγκεντρώνει 468,437 ψήφους και ποσοστό 48.5%, ενώ η Δημοκρατική Κάθριν Κορτέζ Μάστρο έχει 467,575 ψήφους και 48.4%. Δηλαδή η διαφορά είναι μόλις 862 ψήφοι!

Αν η ανατροπή τη Νεβάδα ολοκληρωθεί, οι Δημοκρατικοί δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια και θα έχουν κρατήσει τον έλεγχο στη Γερουσία. Και μάλιστα τη στιγμή που ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί μεν να έχουν περισσότερες έδρες και σαφές προβάδισμα για τον έλεγχο του Σώματος, αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει να μειώσουν τη διαφορά. Σύμφωνα με το CNN η διαφορά είναι πλέον μόλις 8 έδρες, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν 211 και τους Δημοκρατικούς 203.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr