ΗΠΑ: Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, τι θα σημαίνει η νίκη και τι η ήττα για Μπάιντεν, Τραμπ

0
94

Οι Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές που μπορεί να κρίνουν το πολιτικό μέλλον τόσο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν όσο και του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα υποψηφιότητά του για τις προεδρικές σε δύο χρόνια.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν αντιμετωπίζουν την τιτάνια πρόκληση να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «καθοριστική» στιγμή για την αμερικανική δημοκρατία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ πρόβαλαν θέματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη, όπως ο πληθωρισμός και η εγκληματικότητα.

Στις 15 Νοεμβρίου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τραμπ
Ο Τραμπ – που υπαινίσσεται εδώ και κάποιο διάστημα ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία – εκμεταλλεύτηκε τους προβολείς της δημοσιότητας για να προαναγγείλει, παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών, «μια μεγάλη ανακοίνωση» σε μία εβδομάδα, δηλαδή στις 15 Νοεμβρίου, ενώ ο Μπάιντεν απηύθυνε μια ύστατη έκκληση στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

«Η δύναμη είναι στα χέρια σας», είπε ο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. «Γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι η δημοκρατία μας κινδυνεύει και γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η ώρα να την υπερασπιστούμε», είπε.

ΗΠΑ: Έρευνες κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν σχεδιάζουν οι Ρεπουμπλικανοί, αν ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους Ρεπουμπλικανούς έτοιμους να αλώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ολοένα και πιο ακροδεξιό κόμμα ετοιμάζεται να κάνει δύσκολη τη ζωή του Μπάιντεν στο υπόλοιπο ήμισυ της θητείας του με επιθετικές έρευνες και αντίθεση στα σχέδια δαπανών της κυβέρνησής του.

Επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας ο Μπάιντεν εξέφρασε στους δημοσιογράφους την πεποίθησή του ότι οι Δημοκρατικοί θα νικήσουν στη μάχη της Γερουσίας, αν και παραδέχθηκε ότι «θα είναι δύσκολο» να κρατήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων κι ότι η ζωή του στην Ουάσιγκτον ίσως γίνει «πιο δύσκολη».

Τα προγνωστικά για τις ενδιάμεσες εκλογές
Το Politico, του οποίου οι προβλέψεις θεωρούνται ευρέως ιδιαίτερα ορθές, θεωρεί ότι η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί στο νήμα, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πιθανό να πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Από δημοκρατικής σκοπιάς, ο πολυαναφερόμενος ειδησεογραφικός ιστότοπος «FiveThirtyEight» παρουσιάζει μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα, καθώς σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού του και η Γερουσία θα περάσει στους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, οι προβλέψεις υπόκεινται σε τεράστιες διακυμάνσεις. Συνοπτικά: η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών σπάνια ήταν τόσο αβέβαιη. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times στα μέσα Οκτωβρίου, το 31% δήλωναν σίγουρα Δημοκρατικοί και το 30% σίγουρα Ρεπουμπλικανοί. Μόνο περίπου το 3% ανήκε σε άλλο κόμμα. Επομένως, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εν όψει της ήδη ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και των καταστροφικών ποσοστών αποδοχής για τον πρόεδρο, τα σημάδια είναι πιο κόκκινα (υπέρ δηλαδή των Ρεπουμπλικανών).

Το φάσμα του Τραμπ
Αν οι Ρεπουμπλικανοί κατακτήσουν και τη Βουλή και τη Γερουσία ο Μπάιντεν θα έχει ουσιαστικά δεμένα τα χέρια αναφορικά με την προώθηση της ατζέντας του, από τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέχρι την Ουκρανία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς το Κίεβο.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr