Κ. Σακελλαροπούλου από Τρίπολη: Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

0
105
κ-σακελλαροπούλου-από-τρίπολη-η-ελλάδ

“Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Τρίπολη, κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την «Άλωση της Τριπολιτσάς» και λίγες ημέρες μετά τις “εμπρηστικές” δηλώσεις Ερντογάν.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τελέστηκε το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, η Αρχιερατική Δοξολογία.

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας απ’ τον εκπαιδευτικό Γιώργο Βλάση.

Πεζή η κ Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη απ’ το δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, καυτευθύνθηκε σε σημείο της πόλης (Κλωνατζίδικα), όπου και είδε την γιγαντιαία τοιχογραφία- ζωγραφιά του ήρωα-οπλαρχηγού του 1821, Παναγιώτη Κεφάλα.

Ακολούθως, παρευρέθηκε στην Επιμνημόσυνη Δέηση, που τελέσθηκε, στο μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων, στην Πλατεία Άρεως, όπου και κατέθεσε στεφάνι.

Αμέσως μετά, δίπλα στον επιβλητικό ανδριάντα του “Γέρου του Μοριά”, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι, προς τιμή και αναγνώριση του μεγάλου Αρχιστράτηγου του Αγώνα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, δήλωσε:
«Η κατάληψη της Τριπολιτσάς, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την έκβασή του.
Η απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αλώσει το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών αποδείχθηκε κορυφαίας στρατηγικής σημασίας, αφού εδραίωσε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο, αναπτερώνοντας το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων.
Τιμάμε τους προγόνους μας, που με τον ακατάλυτο πόθο τους για ελευθερία πολέμησαν σκληρά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Διακόσια χρόνια μετά, η πατρίδα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου στην καρδιά της ΕΕ, εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος παρακολούθησε την επετειακή παρέλαση των διοργανωτών, ενώ αμέσως μετά, επισκέφθηκε επίκαιρη έκθεση, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Ακολούθως, παρακάθισε σε γεύμα, που παρέθεσε προς τιμή της ο δήμος της Τρίπολης, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Τρίπολης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ, με την μεγάλη χορωδιακή συναυλία – αφιέρωμα-στον …” Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης”, Μίκη Θεοδωράκη.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr