Κ. Ζαχαριάδης: Καθαρά ταξική η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

0
200
κ-ζαχαριάδης-καθαρά-ταξική-η-οικονομι

Ζαχαριάδης: Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στη RealNews στο Φοίβο Κλαυδιανό

Αποδέχεστε τις κυβερνητικές προβλέψεις για τους γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης;

Το θέμα δεν είναι τι αποδέχομαι εγώ, το θέμα είναι τι αποδέχονται οι Έλληνες πολίτες. . Τι βλέπουν κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα που περνάει με δυσκολίες, προβλήματα και αγώνα.

Δεν νοείται ευφορία και πανηγυρισμοί την ώρα που η αγοραστική δύναμη των μεσοστρομάτων και των φτωχότερων καταρρέει λόγω της ακρίβειας. Οι ρυθμοί ανάκτησης των απωλειών του 2020 εάν δεν συνοδευτούν με βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ενίσχυση των μισθών, θωράκιση της αγοράς εργασίας καθώς και στήριξη των κοινωνικών υποδομών, συνιστούν ανάκαμψη που αφήνει εκτός την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Δεν είναι όμως μόνο η ανάκαμψη που δείχνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Τι γίνεται με το εμπορικό ισοζύγιο; Τι γίνεται με το ενεργειακό ισοζύγιο; Πόσο έχει μεταβληθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν εκρηκτικό συνδυασμό διαχρονικών στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία και ιδεοληψιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχώς μπαίνουμε σε έναν σκληρό και δύσκολο χειμώνα.

Την ώρα που πανηγυρίζουν, ρωτάει ο απλός πολίτης: εγώ τι θα πάρω από αυτό το «πάρτι»; Και του απαντάνε: 0,42€ την ημέρα στον κατώτατο μισθό από το 2022 με την ακρίβεια να καλπάζει.

Είδαμε επίσης αυτή την απίστευτη εξέλιξη με τη ΔΕΗ. Πότε αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς συμμετοχή του δημοσίου; Γιατί δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση αφαιρεί από το δημόσιο σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής σε περίοδο ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακών ανακατατάξεων στο διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για πλιάτσικο στον κόπο πολλών γενεών. Dealers!

Από τη ΝΔ σας κατηγορούν ότι εναντιώνεστε στις φορολεφρύνσεις της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας μόνο στο μέρος τους που αφορούν τα πλουσιότερα στρώματα. Πως απαντάτε;

Επιβεβαιώθηκε πλήρως η κριτική μας. Ο κ Μητσοτάκης σκέπτεται, δρα και νομοθετεί μόνο για την τάξη του γι΄ αυτό το περιβόητο 1% των πολύ πλουσίων Ελλήνων. Υπενθυμίζω ότι δεν μιλάμε για αντικειμενικές αξίες των 200.000-300.000 αλλά για περιουσιακά στοιχεία έως 800.000€.

Θα έλεγα επίσης, πως είναι μία προκλητική συζήτηση για τον μέσο Έλληνα πολίτη και τη μεσαία τάξη.

Τι σημαίνει εν πάση περιπτώσει κοινωνική δικαιοσύνη; Και τι επιβάλλει μια δημοσιονομική λογική που σέβεται τους πολίτες που υποφέρουν.

Είναι καθαρά ταξική όλη η οικονομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης και θέλει να κρυφτεί πίσω από μια ψευδεπίγραφη εικόνα δήθεν υπέρ της μεσαίας τάξης, όταν γνωρίζει ότι αυτή ακριβώς με αυτήν την πολιτική, θα ξανακληθεί να πληρώσει ελλείματα.

Τελικά τι αντιλαμβάνεστε εσείς ως μεσαία τάξη; Ποιο είναι το βασικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, η μεσαία τάξη ή οι μισθωτοί;

Όλους αυτούς που δεν τους νιώθει ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει έρθει στην πολιτική ζωή της χώρας από άλλο παραμύθι με πρίγκιπες, κληρονόμους και μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας. Όλοι αυτοί που εξαρτώνται από τον μισθό τους, όλοι αυτοί που ζουν από την επιχείρησή τους. Μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομία, οι υπάλληλοι, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες. Μεσαία τάξη είναι αυτοί που στήριξαν οικονομικά την πατρίδα στα δύσκολα, είναι αυτοί που θα συμμαχήσουμε κοινωνικά και οικονομικά για να κάνουμε τη χώρα ισχυρή ξανά. Μεσαία τάξη δεν είναι οι χαρτογιακάδες του χρηματιστηρίου που έστησαν την μεγαλύτερη φούσκα της μεταπολίτευσης, μεσαία τάξη δεν είναι τα κομματικά golden boys του κ. Μητσοτάκη σε ΔΕΚΟ, μεσαία τάξη δεν είναι η αεριτζίδική κομματικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που ζει μέσα από το πελατειακό κράτος και τις απευθείας αναθέσεις

Δεν είναι αντιφατικό να μιλάτε για τον νόμο Χατζηδάκη και τις πλατφόρμες delivery ενώ δεν νομοθετήσατε την απαγόρευση της μη εξαρτημένης εργασίας, όπως υπόσχεται τώρα ο κύριος Τσίπρας;

Ο νόμος Χατζηδάκη με το άρθρο 69 θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Κατά συνέπεια δίνει το «πράσινο φως» για ενέργειες όπως αυτή που είδαμε με την efood, φέροντας στο περιθώριο εκατοντάδες εργαζόμενους. Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, με μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων. Εκεί θα φανούν όλα στην ψηφοφορία… Υπέρ, κατά, παρών.

Από τη ΝΔ ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει αυξημένη απήχηση στο Κέντρο. Πως σχολιάζετε;

Τα παιχνίδια αμφίπλευρης διεύρυνσης που επιχείρησε η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξάντλησαν τα όριά τους. Η χρησιμοποίηση των αφελών δυνάμεων του κέντρου ως αντίβαρο στις ακροδεξιές πολιτικές και την υιοθεσία ακροδεξιών προσωπικοτήτων έφτασε στο τέλος της. Τα προσωπεία έπεσαν. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτή που δείχνουν οι δράσεις της και οι πολιτικές της πρωτοβουλίες: οικονομικά νεοφιλελεύθερη, κοινωνικά υπερσυντηρητική, με ακροδεξιά αντανακλαστικά, όταν πιέζεται. Χρησιμοποιεί κεντρώους για να νομοθετήσει σκληρές δεξιές πολιτικές και όταν γίνουν δημοσκοπικό βάρος τους πετάει σαν στημένες λεμονόκουπες… Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση και για τους μνηστήρες των υπουργικών θώκων που ως πρώην κεντροαριστεροί θα καμάρωναν να είναι στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τον Πλεύρη, τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη, όπως καμάρωνε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Χωρίς αρχές, χωρίς ιδεολογία, χωρίς σχέδιο με μόνη συγκολλητική ουσία τη νομή της εξουσίας δεν πας μακριά.

Μήπως ο λόγος που δεν ζητάτε εκλογές είναι ότι είστε πίσω στους πολιτικούς συσχετισμούς;

Αν ζητήσουμε εκλογές θα γίνουν; Καλοδεχούμενες οι εκλογές… Όσο ταχύτερα ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Αν τολμάει ας κάνει εκλογές… Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόβλημα για τη χώρα . Περνάει κάτω από τον πήχη, που ο ίδιος βάζει σε κάθε κρίση σε κάθε δυσκολία που η χώρα αντιμετωπίζει. Όσο μένει κάνει κακό.

Θα δεχόσασταν μετά από εκλογές να συγκροτηθεί κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό;

Όλα θα καθοριστούν από την πολιτική και κομματική γεωγραφία που θα αποτυπώσουν οι εκλογές. Πως μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό; Θα ήθελα και στην Ελλάδα μια κυβέρνηση προοδευτική σαν αυτή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τηρουμένων των δικών μας ιδιαιτεροτήτων και αναλογιών.

Στην Ισπανία πρωθυπουργός είναι ο Σάντσεθ, στην Πορτογαλία ο Κόστα, εύχομαι να γίνει καγκελάριος ο Σόλτς από το SPD. Όλοι αυτοί γίνονται Καγκελάριοι και Πρωθυπουργοί με μικρότερα ποσοστά από αυτά που ο Τσίπρας έγινε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης… Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός σε συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr