Καμπανάκι ΠΟΥ: Έρχεται «θύελλα»

0
320
καμπανάκι-που-έρχεται-θύελλα

Ακόμα 77 θάνατοι από Covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στους 20.055 νεκρούς, πριν ακόμα αρχίσει να καλπάζει η νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει ήδη επικρατήσει σε Βρετανία, Δανία και Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown, όπως αυτό που επέβαλε η Ολλανδία για να αναχαιτίσει το νέο πανδημικό κύμα, ωστόσο τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες από δύο self test.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού» προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών), οι οποίοι προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες» σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr