ΚΕΔΕ: Βρεφικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ αναμένεται και φέτος να μην μπορέσουν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση

0
133

ΚΕΔΕ: Οι βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) αναμένεται να μην μπορέσουν και φέτος να απορροφήσουν την μεγάλη ζήτηση…

που παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», με τη χορήγηση vouchers στους δικαιούχους γονείς.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δεδομένα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα, οι πόροι του οποίου είναι αυξημένοι κατά 20 εκ. ευρώ, φτάνοντας τα 331 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με αυτά, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, όπου κατά τα φαινόμενα θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Το πρόβλημα αναμένεται να εντοπιστεί και φέτος στους βρεφικούς σταθμούς, όπου ο αριθμός των voucher είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων σε όλη τη χώρα, τόσο σε δημοτικούς όσο και σε ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Και αυτό διότι – όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση – οι βρεφικοί σταθμοί είναι απαιτητικές και δαπανηρές δομές, τις οποίες συνεχίζουν να στηρίζουν οι δήμοι, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ποσά από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, θέμα αναμένεται να υπάρξει και φέτος με τα ΚΔΑΠ, όπου λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος έχουν γίνει ακόμη περισσότερες αιτήσεις, τόσες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα voucher. Η λύση και φέτος είναι να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά ΚΔΑΠ, με την παράλληλη υποχρέωση να πάρουν όλα τα παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους. ‘Αλλωστε, όπως είπε, πόροι στο πρόγραμμα θα περισσέψουν από τα αδιάθετα voucher των βρεφικών σταθμών.

Α.Μιχ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr