Κέρκυρα: Το έθιμο των «μπότηδων»

0
187

Απίστευτος συνωστισμός σημειώθηκε στην Κέρκυρα για το έθιμο των «μπότηδων». Χιλιάδες Κερκυραίοι μαζεύτηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο πασχαλινό έθιμο.

Χιλιάδες «μπότηδες» έπεσαν και φέτος από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη.

Παρότι ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές που το νησί είχε χιλιάδες επισκέπτες, ο κόσμος που έσπευσε να παρακολουθήσει το έθιμο των «μπότηδων» ήταν πολύς με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Το έθιμο των «μπότηδων» Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.

Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr