Κικίλιας: Αρχές Ιουλίου εμβόλια για όλους τους ενήλικες

0
161
κικίλιας-αρχές-ιουλίου-εμβόλια-για-όλ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα μας κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ με 100.000 εμβολιασμούς ενώ προανήγγειλε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 5 εκατ. άτομα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος της Covid 19 είναι ακόμη εδώ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τον τρόπο που διασφαλίζουμε τα μέτρα χαλάρωσης έναντι της πανδημίας. Τα κομμάτια ελευθερίας πρέπει να δίνονται με προσοχή: μάσκες, μέτρα υγιεινής, αποστάσεις».

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 30-34 και 40-44, δηλαδή στις ενεργές ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες των νέων που εμφανίζουν, όπως είπε, «υψηλή κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς, καθώς σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα. Μέσα στο μήνα Μάιο θα έχουμε κάνει 2,3 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ έως το τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου οδεύουμε στο στόχο όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν.

«Οι εμβολιασμοί είναι ένα δώρο που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε», πρόσθεσε, απευθύνοντας για ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε πείσμα κάποιων, το ΕΣΥ άντεξε και στάθηκε όρθιο στα πόδια του».

«Ο εμβολιασμός και το self test είναι τα δύο σημαντικά εργαλεία στη μάχη έναντι της Covid 19», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Θεοδωρίδου: Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ξεκινά και στη χώρα μας η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66%, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 73%.

Όπως είπε, είναι μονοδοσικό, χρησιμοποιείται σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου.

Για τη διάρκεια της ανοσίας

Σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες είναι πολύ σπάνια η πιθανότητα επαναμόλυνσης κάποιων από τον κορωνοϊό. Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, υπάρχει και η κυτταρική ανοσία που δεν προσδιορίζεται από αντισώματα. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν την αίσθηση ότι δεν «έπιασε» το εμβόλιο, γιατί μετά τον εμβολιασμό τους έκαναν έλεγχο αντισωμάτων και βγήκε αρνητικό κι αυτό δεν είναι σωστό.

Δεν συνίσταται αυτή η πρακτική, διότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρησης μεγάλων πληθυσμών και ευαίσθητων ομάδων, αλλά είναι ήσσονος σημασίας σε προσωπικό επίπεδο.

Για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού θα υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εφόσον καταγραφούν τα δεδομένα επί των εμβολιασμών.

Για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο περιστατικό θανάτου μιας γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της έναντι της Covid 19.

Αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, ωστόσο τόνισε ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία – νεκροτομή και πρόσθεσε:

«Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου εμφράγματος, ωστόσο το περαστικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά».

Θεμιστοκλέους: Έως τις 31/05 θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.201.212 εμβολιασμοί (+64.421 την 04/05/2021).

Παράλληλα, έχουν γίνει 2.214.660 εμβολιασμοί 1ης δόσης (+23.200 την 04/05/2021), ενώ και με τις δύο δόσεις έχουν πραγματοποιηθεί 986.552 εμβολιασμοί (+41.221 την 04/05/2021).

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr