Κίνα: Εν μέσω πρωτόγνωρου καύσωνα οι αρχές ανησυχούν για τις σοδειές

0
135

Κίνα: Μια «σοβαρή απειλή»: οι ακραίες θερμοκρασίες στην Κίνα, εξαιτίας των οποίων έχουν στερέψει πολλές πηγές νερού, θέτουν πλέον σε κίνδυνο τις σοδειές, προειδοποίησαν οι αρχές οι οποίες ανησυχούν για την επισιτιστική ασφάλεια του ασιατικού γίγαντα.

Η Κίνα δεν έχει γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν, τουλάχιστον από το 1961 όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ένα τόσο ζεστό καλοκαίρι, έναν ιστορικό καύσωνα τόσο σε διάρκεια όσο και εύρος.

Ο ποταμός Γιανγκτσέ, η βασική πηγή πόσιμου νερού της χώρας, έχει ξεραθεί σε πολλές περιοχές, ενώ εδώ και δύο μήνες οι μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές κινεζικές πόλεις, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν δελτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι καιρικές συνθήκες αυτές αποτελούν πρόκληση για τη γεωργία, σε μια χώρα όπου ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Για τον λόγο αυτό τέσσερα υπουργεία ζήτησαν χθες Τρίτη να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι καλλιέργειες και προκειμένου να χρησιμοποιείται κάθε σταγόνα νερού «με οικονομία».

«Η γρήγορη εξάπλωση της ξηρασίας, που επιδεινώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ζημιές που προκάλεσε η ζέστη, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη γεωργική παραγωγή του φθινοπώρου», υπογράμμισε το υπουργείο Γεωργίας.

«Το χειρότερο κύμα καύσωνα»

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί εξέφραζαν ήδη την ανησυχία τους για τις σοδειές στην Κίνα εξαιτίας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19, οι οποίοι καθυστέρησαν την σπορά της άνοιξης.

Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα, διότι η χώρα έχει πληγεί από πολλά επεισόδια λιμού στην Ιστορία της.

Η Κίνα παράγει περισσότερο από το 95% των αναγκών της σε ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Όμως οι κακές σοδειές κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εισαγωγές στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου την ώρα που ήδη υπάρχουν πιέσεις στην προσφορά σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές κινεζικές πόλεις, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ως τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Κίνα, τόνισε ο Λιού Ζουνιάν υπεύθυνος της Greenpeace για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περιοχή της ανατολικής Ασίας.

Και «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται (…) οπότε είναι πιθανό του χρόνου να σπάσουν και πάλι τα ρεκόρ ζέστης», πρόσθεσε.

Τεχνητές βροχές

Στις αρχές Αυγούστου η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας παραδέχθηκε ότι η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί από το 1951 με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.

Λόγω της έλλειψης νερού για τις καλλιέργειές της, η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητά βροχές, ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

Η ξηρασία μειώνει τον όγκο του νερού που τροφοδοτεί τα υδροηλεκτρικά φράγματα και αναγκάζει τις αρχές σε κάποιες περιοχές να δίνουν με το δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια.

Η έλλειψη νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κυρίως για την επαρχία Σετσουάν, που έχει σχεδόν 84 εκατομμύρια κατοίκους και εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα για την ηλεκτρική της ενέργεια.

Οι δυσκολίες αποτελούν πρόκληση για τον οικονομικό πνεύμονα της Κίνας, διότι οι παράκτιες επαρχίες Ζιανγκσού και Ζεζιάνγκ καθώς και η Ανούι παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια από τη Σετσουάν.

Για λόγους οικονομίας πολλά εργοστάσια και εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, ενώ στην επαρχία Τσονγκίνγκ, όπου ζουν 31 εκατομμύρια άνθρωποι, τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν από τις 16:00 ως τις 21:00 το απόγευμα. Στο άλλο άκρο της χώρας, οι αρχές της Σανγκάης έκλεισαν προσωρινά τον διακοσμητικό φωτισμό στη διάσημη λεωφόρο Μπουντ.

ΕΜ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr