Κομισιόν σε Ρωσία: Σταματήστε τις επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία

0
224
κομισιόν-σε-ρωσία-σταματήστε-τις-επιθ

Υπό την απειλή νέων κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανία, με την επικεφαλής της Κομισιόν να χαρακτηρίζει τη στάση της Μόσχας «απειλητική» απέναντι στους γείτονές της, γεγονός που «υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η ρωσική επιθετικότητα σε βάρος της Ουκρανίας θα έχει κόστος, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφεύγοντας ωστόσο να πει ξεκάθαρα αν μια κίνηση της Μόσχας θα πυροδοτούσε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιούργησε η ίδια συσσωρεύοντας στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία και οι «27» είναι έτοιμοι να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση και παύση όλων των επιθετικών (ενεργειών) εναντίον των γειτονικών» χωρών της Ρωσίας, υπογράμμισε.

«Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα επιδιώξει να ενισχύσει τις κυρώσεις της και να λάβει άλλα μέτρα, στον οικονομικό τομέα, σε συμφωνία με τους εταίρους μας (…) Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται πρώτα και κύρια από τον τρόπο συμπεριφοράς της Ρωσίας. Η Ρωσία υιοθετεί μια απειλητική στάση απέναντι στους γείτονές της και αυτό υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2, η πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν να εξετάσει επιλογές για τη Ρωσία «και τώρα το κάναμε».

«Οποιαδήποτε επιθετικότητα πρέπει να έχει ένα τίμημα, για αυτό θα μεταφέρουμε αυτά τα σημεία στη Ρωσία, αλλά δεν θα τα δημοσιοποίησουμε», συνέχισε.

«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να πούμε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο άσκησης πίεσης και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», κατέληξε.

Ο Σολτς απέφυγε να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο νέος Γερμανός καγκελάριος είπε ότι το Βερολίνο το θεωρεί «προσωρινή λύση» στις προσπάθειες που καταβάλει για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα. «Οι άλλες χώρες ακολουθούν διαφορετικούς στόχους. Δεν έχουμε συμφωνία ακόμη, όμως όλοι συζητούν πώς θα ενωθούμε», εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές με τη Γαλλία σχετικά με το αν η ΕΕ πρέπει να χαρακτηρίσει «βιώσιμη» την πυρηνική ενέργεια.

Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκή ατζέντα και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να δράσει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη θα είναι ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας.

Ο Nord Stream 2 στο «οπλοστάσιο» Μπάιντεν
Ο αγωγός Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με την Γερμανία και υπήρξε επί χρόνια βέλος στην φαρέτρα της αμερικανικής διπλωματίας. Τελικά, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να τον αποδεχθεί. Αλλά σήμερα, ο επίμαχος αγωγός ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι» ως ένας από τους βασικούς μοχλούς που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να αποτρέψει τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατύπωσε την ενεργειακή απειλή κατά την διάρκεια της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της Τρίτης με τον Πούτιν. Όμως, ενώπιον των δημοσιογράφων ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν επέμεινε ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα πεδίο απόλυτης προτεραιότητας.

Σημειώνοντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εν αναμονή της γερμανικής πιστοποίησης, δήλωσε ότι μπορεί κατά συνέπεια να χρησιμεύσει ως «μοχλός για τον Πούτιν».

«Είναι ένας μοχλός για την Δύση, διότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει ο μελλοντικός Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο, ίσως και να μην αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κλείσει προ μηνών το κεφάλαιο της διένεξης με την Γερμανία για τον Nord Stream 2 υπογράφοντας συμφωνία με το Βερολίνο, η οποία παίρνει σήμερα θέση στο διεθνές προσκήνιο.

Το κείμενο προέβλεπε ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγικές ικανότητες της Ρωσίας προς την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα.

Η αμερικανική διπλωματία στηρίζεται σήμερα σε αυτήν την διατύπωση που είχε περάσει απαρατήρητη τότε.

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν κινηθεί κατά της Ουκρανίας, περιμένουμε ότι το σχέδιο του αγωγού θα διακοπεί» δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώπιον των αμερικανών γερουσιαστών.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr