Κορωνοϊός: Για ποιους έρχονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

0
125
κορωνοϊός-για-ποιους-έρχονται-οι-κατ

Τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού κατ’ οίκον εξετάζει η Κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα, είπε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στο σχέδιο υπό μελέτη για κατ΄οίκον εμβολιασμό ατόμων 80-89 ετών.

“Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 85+ δεν είναι η πιο ενδεικτική διότι μπορεί να υπάρχουν κινητικά προβλήματα, δυσκολία να μετακινηθούν από το σπίτι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα ως προς την περιοχή όπου ζουν. Άρα θα αντιμετωπιστούν ως ειδικότερη ομάδα όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων και με κατ’ οίκον εμβολιασμό”, ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο”, είπε ο υφυπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι “αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με Astra Zeneca”.

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται. Ακόμα, ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή των self tests.

Επίσης, ανέφερε ότι ως προς τον ενήλικο πληθυσμό, την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με “χιλιάδες 30ρηδες να κλείνουν ραντεβού”.

Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ ήδη “βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία”, πρόσθεσε ο Άκης Σκέρτσος.

Τα στοιχεία δείχνουν δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας δυναμικά, τόνισε ο υφυπουργός, ενώ σήμερα η Κυβέρνηση καταθέτει στην Κομισιόν το τελικό κείμενο του «Ελλάδα 2.0», του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την απόφαση εκταμίευσης της προκαταβολής των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο που μετασχηματίζει συνολικά τη χώρα υπέρ των νέων», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε ότι δεν καταργείται το οκτάωρο, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες ήδη δουλεύουν πολύ περισσότερο ενώ ενδέχεται αν συμφωνεί ο εργαζόμενος, δύο ώρες να αφαιρούνται ως άδεια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι φιλεργατικό και δεν πρέπει να μιλάμε με ετικέτες και ταμπέλες.

Η αντιπολίτευση αναφέρεται σε αγορά εργασίας του προηγούμενου αιώνα, τόνισε ο Άκης Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για σχέδιο που θα στηρίξει το εισόδημα των εργαζομένων και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ, όπως είπε, θα αυξηθεί ο έλεγχος των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων.

Επίσης, ο υφυπουργός επισήμανε πως «πρέπει να δούμε τα δικαιώματα για να διευρύνουμε την ποιότητα του εργασιακού βίου».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr