Κορωνοϊός: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων και των ατόμων 70-74 και 65-69 ετών

0
53
κορωνοϊός-πότε-ξεκινούν-οι-εμβολιασμ

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων και των ατόμων 70-74 και 65-69 κατά του κορωνοϊού.

Η πλατφόρμα για τον ορισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων θα ανοίξει αύριο, Παρασκευή 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά. Ο εμβολιασμός των συγκεκριμένων ατόμων θα ξεκινήσει είτε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου είτε την Τρίτη 23 Μαρτίου.

«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακόμα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους»

«Για την εν λόγω ομάδα, θα προχωρήσουμε με τα άλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα», είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κάποιος που δυστυχώς θα εμφανίσει κάποια νόσο που τον εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες αυτό το διάστημα ή που δεν έχει υπαχθεί στις λίστες με τις ευπαθείς ομάδες, καθώς θα υπάρχει αναθεώρηση σε εβδομαδιαία βάση και οι γιατροί τους θα μπορούν ενημερώνοντας το σύστημα, να τους «εντάσσουν» εμμέσως στις εν λόγω λίστες.

Την επόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι ομάδες 70-74 και τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτών των ομάδων.

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολιασμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από τρεις ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου», ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν τα άτομα 65-69 ετών. Για τις συγκεκριμένες ηλικίες η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

«Επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη των ατόμων 65-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον εφοδιασμό των εμβολίων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ακόμα, ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των καθηγητών και των μαθητών άνω των 16 ετών στα Ειδικά Σχολεία. Όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr