Οι Φτωχότερες Χώρες του Κόσμου Αντιμέτωπες με Δραματική Επιδείνωση και Χαμηλή Διεθνή Βοήθεια

Οι Φτωχότερες Χώρες του Κόσμου Αντιμέτωπες με Δραματική Επιδείνωση και Χαμηλή Διεθνή Βοήθεια


Οι 26 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, όπου διαμένει το 40% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο φτώχειας, αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή τη στιγμή με τις σοβαρότερες προκλήσεις, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αποκαλύπτει ότι αυτά τα κράτη βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από την πανδημία covid-19 το 2020. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο έχει μειωθεί έως και 14% από το 2020 μέχρι το 2024, την ώρα που θα απαιτούνταν επενδύσεις που να αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ τους ετησίως για να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί τους στόχοι.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το επίπεδο διεθνούς βοήθειας αυτών των χωρών είναι χαμηλότερο από ποτέ, παρόλο που οι ανάγκες τους ποτέ δεν ήταν πιο επιτακτικές. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες υποφέρουν από πολιτική αστάθεια, ένοπλες συγκρούσεις και σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στοιχεία που περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις και σχεδόν κάθε εξαγωγή προϊόντων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε την ανάγκη για αυξανόμενη εξωτερική βοήθεια, είτε άμεσα είτε μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA), που είναι ο οργανισμός αρμόδιος για την παροχή δανείων και δωρεών στις πιο φτωχές χώρες. Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Αϊχάν Κόσε, επισήμανε ότι η IDA έχει γίνει κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για αυτές τις χώρες, καθώς η διμερής βοήθεια που λαμβάνουν σημειώνει δραματική πτώση, φτάνοντας το 2022 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Αυτές οι χώρες διαχειρίζονται μέσο επίπεδο χρέους που φτάνει το 72% του ΑΕΠ τους, με αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων το 2023. Περισσότερο από το 10% των εσόδων τους δαπανάται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι 26 χώρες που αναλύθηκαν, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, από την Αιθιοπία έως το Τσαντ και τη ΛΔ Κονγκό, περιλαμβάνουν επίσης το Αφγανιστάν και την Υεμένη. Κύριο μέλημα είναι ότι τα δύο τρίτα αυτών των χωρών είναι αντιμέτωπα με ένοπλες συγκρούσεις ή θεσμική αστάθεια, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στήριξη για την ανάκαμψή τους.

Πηγή: newsbeast.gr