Κοζάνη: Ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα της συνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών

0
49
κοζάνη-ένα-βήμα-πιο-κοντά-στο-άνοιγμα-τ

Κοζάνη: Ένα βήμα πιο κοντά έφερε την κατασκευή του μεθοριακού σταθμού της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό Πρεσπών η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ελληνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία προέδρευσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ανακοινώθηκε ότι η ΑΝΚΟ ΑΕ θα αναλάβει να συντάξει τον φάκελο των μελετών για την κατασκευή των κτιρίων του τελωνείου, του αστυνομικού σταθμού και των βοηθητικών χώρων και ακολούθως την πρόταση αυτή θα υποβάλλουν από κοινού η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις ανάμεσα στις Κοινές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και τα εταιρικά σχήματα των δύο κρατών, όπου θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και τα στάδια χρηματοδότησής του.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης χαρακτήρισε ως «έργο στρατηγικής σημασίας» τη λειτουργία της μεθοριακής διάβασης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα συνδράμει στην ολοκλήρωση τεχνικών και διαχειριστικών εργασιών με το πιο έμπειρο προσωπικό που διαθέτει ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές τόνισε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει στην κατασκευή δρόμου περίπου 3,5χλμ. που θα συνδέει τη συνοριακή διάβαση με την Τοπική Κοινότητα Λαιμού του Δήμου Πρεσπών, προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι «η συνοριακή διάβαση αποτελεί έργο πνοής για την Πρέσπα και ο Δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο την υλοποίησή του».

Από την πλευρά της ΑΝΚΟ Α.Ε. λεπτομέρειες του έργου παρουσίασε ο Διευθυντής Μελετών Ιωάννης Γκίνης.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr